Staša Košarac ponudio ostavku u Vijeću ministara BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponudio je svoju ostavku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, nakon kritika koje su mu upućene zbog prisustva na zabavi u sarajevskom restoranu uprkos mjerama zabrane zbog pandemije.

Ovu informaciju Košarac je podijelio na svom Twitter nalogu, a potvrdila je i njegova glasnogovornica.

“Nakon veoma negativnih reakcija javnosti i mnogih građana, te kritika koje su mi upućene od strane predsjednika SNSD-a gospodina Dodika, ali i mojih brojnih stranačkih i parlamentarnih kolega, spreman sam da ponudim svoju ostavku i svoj mandat stavim na raspolaganje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH gospodinu Tegeltiji", napisao je Košarac na Twitteru uz dodatak da zbog "svog neodgovornog i nepromišljenog postupka sam spreman snositi sve sankcije koje mi izrekne stranka."

Košarac je zajedno sa još 15 osoba u ponedjeljak 5. maja, prisustvovao rođendanskoj zabavi doktora Jusufa Šabanovića, koji je u međuvremenu razriješen dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Policija je na licu mjesta zatekla 16 osoba, protiv kojih su poduzete zakonom predviđene sankcije. Kazne će biti donesene i za još tri osobe koje su prisustvovale zabavi, ali nisu bile na licu mjesta po dolasku policije.

Mjere zabrane u FBiH, pored zabrane rada ugostiteljskih objekata podrazumijevaju zabranu okupljanja više od pet osoba, obavezno nošenje maski i rukavica, te držanja fizičke distance od minimalno 1,5 metra.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ministar i doktori slave rođendan u jeku pandemije: Jesmo li svi isti?

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, je izjavio za agenciju SRNA da je ministar Staša Košarac, prisustvom na privatnoj zabavi, 'napisao kraj svog političkog puta, te da u tom pogledu nema nikakve dileme'.

"Građanima Republike Srpske, cijele BiH i posebno svojim glasačima još jednom upućujem izvinjenje za moje neodgovorno ponašanje u veoma teškim danima za sve građane", navodi Košarac na Twitteru, uz pojašnjenje da se nalazi u samoizolaciji te da će narednih 14 dana raditi od kuće.

On je također naveo da će svoj posao nastavljati da obavlja u interesu građana BiH sve do konačne odluke pretpostavljenih.