Vučić: Srbija deset puta snažnija zahvaljujući ruskom oružju

Vučič prilikom posete 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da Srbija ulaže u nabavku oružja, "zbog čega je deset puta snažnija i bolje opremljena nego što je to bila u prethodnom periodu", pre svega zahvaljujući nabavci ruskog oružja, kao i da je srećan što to može da kaže "na godišnjicu obaranja F-16 (tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine)".

Vučić je, tokom posete 3. raketnom divizionu 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Srbije rekao i da je Pancir, koji je nabavljen iz Ruske federacije, sistem koji gađa na 15 kilometara visine i 20 kilometara daljine, da ima mogućnost ispaljivanja 12 raketa, da može da gađa četiri cilja istovremeno, kao i ciljeve na zemlji.

"Ovo je velika podrška čuvanju naših gradova, čuvanju važnih objekata, nastavljamo da snažimo svoju vojsku, sloboda je najviša vrednost našeg naroda i zemlje", kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija "nikog ne želi da napada, već da time „garantuje sigurnost i budućnost“.

'U oktobru velika vojna vežba'

Vučić je najavio da će, kako je rekao, u oktobru napraviti do sada najveću vežbu ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će se pokazati "sve što imamo od protivvazdušnih sistema i naših aviona".

"Sve će da puca, pokazaćemo ogromnu snagu, što niste mogli da vidite do sada. Pripremamo se za oktobar, Srbija je respektivna vojna sila, u skladu sa svojom teritorijom i brojem vojnika", kazao je Vučić.

Ruski PVO sistem Pacir S koji je Srbija kupila od Rusije, 25. oktobar 2019.

Artiljerijsko-raketni PVO sistem "Pancir S1" namenjen je za odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju, koja se sastoji od šest sistema.

Sistemi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata - prva dva sistema su dopremljena 22. februara, a ostali u roku od deset dana.

Nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala je zabrinutost u Briselu i Vašingtonu.

U izjavi za Glas Amerike (VOA) od 25. februara portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano izjavio je da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u svojoj izjavi iz novembra 2019. pomenuo specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer).

Predsednik Srbije je u decembru 2019. najavio da će Srbija stati sa kupovinom oružja i tom prilikom rekao da će se "ići na dodatne reforme" vojske, što je kasnije potkrepljeno i smanjenim budžetom za odbranu za 2020. koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, takođe u decembru 2019.

Srbija i dalje očekuje isporuku tenkova T-72 i dela oklopnih vozila "BRDM-2", koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri lovca ruske proizvodnje MiG-29 iz Belorusije koji su trenutno na remontu u Vazduhoplovnom zavoda Baranoviči.