Najmanje 38 osoba poginulo u požaru na gradilištu u Južnoj Koreji

Vatrogasci ispred skladišta u izgradnji kojeg je zahvatio požar, 29. april

Najmanje 38 osoba poginulo je u požaru u Južnoj Koreji koji je izbio na gradilištu u blizini glavnog grada, saopštili su tamošnji zvaničnici, prenosi Beta.

Broj poginulih mogao bi porasti jer se veruje da je još ljudi zarobljeno u magacinu ispod gradilišta u Ičhonu, južno od Seula. Osam građevinskih radnika zbrinuto je u obližnjim bolnicama zbog teških povreda, a dvojica su lakše povređena.
Zvaničnici su saopštili da je oko 30 radnika uspelo da pobegne, ali neki se još vode kao nestali. Pretpostavlja se da je uzrok požara eksplozija u magacinu.

"Pretpostavljamo da se upalila uljana magla što je izazvalo eksploziju, a plamen se brzo širio i radnici nisu uspeli da pobegnu", rekao je šef vatrogasne službe Ičhona, Seo Zeung-hjun.
Dodao je da su oni koji su umrli na višim spratovima verovatno udahnuli otrovan dim.

Na licu mesta nalazi se više od 400 vatrogasaca i spasilaca i oko 120 vozila.
Južnokorejski predsednik Mun Džain (Moon Jae-in) pozvao je nadležne da mobilišu "sva raspoloživa sredstva" u akciji traženja i spasavanja.

Južna Koreja, jedna od najbogatijih ekonomija Azije, decenijama se trudi da poboljša bezbednosne standarde, kako bi opovrgla glasine da je ekonomski rast zabeležen na uštrb bezbednosti na radu.