Kurti: 'Ne treba politizovati donaciju testova iz Srbije'

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) saopštio je da je donacija Srbije u testovima za korona virus "gest Srbije koji se ne treba politizovati".

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Kurti je kazao je Kosovo dokazalo da ne pravi razlike među građanima po opštinama, partijama, starosti, polu, veri ili etničkoj pripadnosti. On je dodao da će Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje odlučiti kako će iskoristiti sve testove kojima Kosovo raspolaže.

"Mi ne diskriminiramo i ubeđen sam da ukoliko bi Kosovo odbilo da uzme te testove, bilo bo optuženo za iracionalno ponašanje i za politizaciju jednog gesta koji nije takav. Dakle, ne treba se prihvatiti kao politički i ne treba da pomažemo onima koji su dali 1.000 testova za političke ciljeve", kazao je Kurti, dodajući da Kosovo želi dobrosusedske odnose i što veću regionalnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv korona virusa.

Kosovska opozicija kritikovala je vladu na dužnosti što je prihvatila ovu donaciju iz Srbije, optuživši je da je na taj način omogućila Srbiji 'dobar PR u svetu'.


Specijalna predstavnica Evropske unije (EU) na Kosovu Natalija Apostolova, šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef EULEKS-a, te koordinator UN za razvoj pozvali su političke lidere i lidere institucija na Kosovu da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa.

U zajedničkom saopštenju objavljenom u nedelju, oni su naveli da "sve regionalne inicijative za saradnju treba da se gledaju u pozitivnom svetlu".

Ovako izgleda 'zatvorena' Priština

U saopštenju međunarodnih zvaničnika se ističe da “suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku”.