Tači od Kurtija ponovo traži ime mandatara

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti i predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) ponovo je zatražio od lidera pokreta Samoopredeljenje i premijera na dužnosti Aljbina Kurtija (Albin) da saopšti ime novog mandatara Vlade Kosova.

"Podsećam vas da je pokret Samoopredeljenje politički subjekat koji je osvojio većinu u Skupštini i da ima pravo da predloži ime kandidata/inje za formiranje Vlade", napisao je Tači u pismu.

Ovo je inače drugi put da Tači od Kurtija traži novog mandatra vlade, a nakon što je Skupština Kosova 25. marta izglasala nepoverenje Kurtijevoj vladi, nepuna dva meseca od njenog formiranja.

U intervjuu za RSE 9. aprila, Kurti je rekao da će odgovoriti predsedniku "u odgovarajuće vreme", a da je trenutno "prioritet nad prioritetima borba protiv pandemije korona virusa".

Kurti je mišljenja da nakon izglasavanja vlade, zemlja treba da ide na nove izbore, ali po okončanju pandemije.

Sve ostale političke partije podržale su formiranje nove vlade Kosova.

Inače, vlada Aljbina Kurtija srušena je na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica oko načina upravljanja pandemijom korona virusa i Kurtijevog odbijanja da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, čime je prema rečima lidera DSK-a Ise Mustafe, ugrozio prijateljstvo sa SAD.