Počela izgradnja migrantskog kampa kod Bihaća

Izgradnja kampa za migrante, 21 mart 2020.

Na lokalitetu "Lipa" kod Bihaća danas je počelo postavljanje šatora nakon čega će u ovaj novi migratski kamp, gdje će biti izmješteni migranti koji trenutno borave van prihvatnih cenatara, u napuštenim objektima, parkovima i drugim javnim površinama u ovom gradu.

Federalna uprava civilne zaštite osigurala je 30 šatora, 200 pokrivača i neke od drugih medicinskih potrepština.

Uz montažu šatorskog naselja, za što su angažovani volonteri Kantonalnog i gradskog Crvenog krsta paralelno se radi na postavljanju vodovodnog i rasvjetnog sistema, te sanaciji pristupnih puteva, pa bi prvi migranti ovdje trebali biti smješteni već u ponedeljak.

Federalna uprava civilne zaštite osigurala je 30 šatora, 200 pokrivača i neke od drugih medicinskih potrepština.

'Žive u zaboravu i ponovo su izgubili sve'

Podršku u aktivnostima oko formiranja kampa "Lipa" Bihać je dobio od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ali i Evropske Unija koja će bitii glavni donator izgradnje budućeg centra na ovom lokalitetu.

"Radimo na postavljanju šatorskog naselja za ljude bez smještaja u središtu Bihaća, nakon čega će uslijediti gradnja pravog prihvatnog kampa. Napokon su se svi uključili u rješavanje našeg problema, tako da imamo i podršku Evropske unije, bez koje bi ovo naravno bilo neizvodivo. Primarni cilj svega što radimo je zaštita zdravstveno - epidemiološke situacije u gradu, ali i pronalazak humanijeg smještaja ovim ljudima", kazao je gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića tokom obilaska "Lipe".

Migranti na bosanskoj zimi

Unsko-sanski kanton izgradnjom kampa "Lipa" konačno će adekvatno riješiti problem smještaja migranta i izbjeglica u Bihaću, jer će nakon izmještanja onih bez smještaja u kamp biti izmješteni i migranti koji borave u privremenom prihvatnom centru "BIRA".

Na području Unsko-sanskog kantona boravi preko 5.000 izbjeglica i migranata. Prema procjenama lokalnih vlasti u Bihaću je trenutno van prihvatnih centara između 1500 do 2000 migranata.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU