Suzbijanje ilegalnih migracija u fokusu saradnje Crne Gore i BiH

Vaš browser nepodržava HTML5

Nuhodžić i Radončić: Fokus na suzbijanju ilegalnih migracija

Migrantska kriza i povratak ljudi sa sirijskog ratišta izazov je sa kojim se trenutno Bosna i Hercegovina suočava zbog čega je neophodno napraviti zajedničku strategiju a taj izazov tretirati kao bezbjednosni, ocijenili su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Fahrudin Radončić i njegov crnogorski kolega Mevludin Nuhodžić, nakon susreta u Podgorici.

Dogovorili su da kriminalističke policije dvije države rade na suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata, kroz razmjenu obavještajnih podataka.

„Naš prostor je trenutno pred velikim izazovima i potrebno je praviti zajedničku strategiju kako da imamo humanitarni aspekt ali i da se cijela situacija prevenira i tretira kao sigurnosni izazov“, kazao je Radončić.

Migranti na bosanskoj zimi

BiH će, kako je kazao, mijenjati percepciju da to nije humanitarno već glavno sigurnosno pitanje, ne samo BiH već regiona i šire.

Prema riječima Nuhodžića, Crna Gora intenzivno radi na dostizanju standarda Šengena i značajno je unaprijedila kapacitete Granične policije.

„Preduzimamo sve mjere u saradnji sa partnerskim službama, kako bismo spriječili ilegalne ulaske u našu zemlјu. S tim u vezi, poseban fokus u saradnji policija Crne Gore i BiH biće na suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata, kroz jačanje analize rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka“, naveo je Nuhodžić.

On je podsjetio i da je nedavno u crnogorskom parlamentu usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu - Fronteks.

Nuhodžić je istakao da Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećuju posebnu pažnju rekonstrukciji i modernizaciji graničnih prelaza u cilјu povećane bezbjednosti, kao i samog nadzora državne granice.

Ocijenio je da budući zajednički rad graničnih službi Crne Gore i BiH na graničnim prelazima Vraćenovići, Šćepan Polje, Klobuk i Zupci, značajno uticati na ubrzanje prometa preko granice i smanjiti zadržavanja.

Nuhodžić je najavio da će uskoro biti potpisan i izmijenjeni sporazum o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.

„Ovaj sporazum je značajan jer će građanima Crne Gore i BiH koji žive u pograničnom području omogućiti jednostavnije rješavanje svakodnevnih životnih potreba i prelazak državne granice van graničnih prelaza“, zaključio je Nuhodžić.