Grčka planira plutajuću ogradu na moru zbog izbjeglica

Kamp Morija na ostrvu Lezbos

Grčka želi da postavi plutajuću prepreku u Egejskom moru kako bi spriječila dolazak migranata i izbjeglica iz Turske na ostrva, rekao je ministar odbrane Nikos Panagiotopoulos, prenosi agencija Rojters.

U proteklih nekoliko godina kroz Grčku je na putu ka EU prošlo više od milion sirijskih izbjeglica i drugih migranata. Sporazumom između EU i Turske 2016. godine smanjen je broj dolazaka, ali na grčkim ostrvima kampovi su i dalje pretrpani izbjeglicama i migrantima.

Grčka želi da kupi prepreku poput mreže dužine 2,7 kilometara koja bi bila na moru kod ostrva Lezbos, gdje se nalazi pretrpani kamp Morija.

Vaš browser nepodržava HTML5

Izbjeglice preseljene sa ostrva u unutrašnjost Grčke

U dokumentu u kojem Vlada poziva na dostavljanje ponuda, navodi se da bi mreža trebalo da se izdiže 50 centimetara iznad površine mora i da na sebi ima oznake vidljive i tokom noći.

"Poziv za postavljanje plutajuće prepreke je korak u pravom smjeru i vidjećemo kakav će biti rezultat", rekao je Panagijotopulos.

On je istakao da će to biti prirodna prepreka i da će biti efikasna, ukoliko bude funkcionisala kao na ostrvu Evros.

Grčka je 2012. godine duž svoje sjeverne granice sa Turskom postavila ogradu od betona i bodljikave žice kako bi zaustavila dolazak migranata u tom dijelu zemlje.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), prošle godine je 59.726 migranata i izbjeglica došlo do obala Grčke. Skoro 80 odsto je došlo na ostrva Kijos, Samos i Lezbos.