Vučić čestitao 9. januar, najavio da će Srbija uvek podržavati RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Republike Srpske (RS) predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i naveo da će "Srbija uvek voleti i podržavati Srpsku, poštujući integritet Bosne i Hercegovine".

"Srbija će, kao iskren prijatelj, uvek biti oslonac i podrška svim naporima i potrebama Republike Srpske. Nadam se da ćemo našu ekonomsku i svaku drugu saradnju i dalje razvijati na obostranu dobrobit, dok u isto vreme negujemo naše neraskidive kulturne i duhovne veze, čuvajući jedinstveni identitet srpskog naroda", naveo je Vučić u čestitki, a prenosi njegova služba za saradnju sa medijima.

Vučić je naveo i da "svima u Republici Srpskoj poželeo dobro zdravlje, sreću u ličnom životu i uspeha u radu".

U Banjaluci se održava obilježavanje Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) proglasio neustavnim.

Tokom obilježavanja intonirana je himna Republike Srbije i bosanskohercegovačkog enititeta Republike Srpske.

Obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), počelo je dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama u Palati Republike.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin dobitnik je ordena zastave Republike Srpske (RS) sa zlatnim vijencem. Vulinu je orden dodjeljen kako je rečeno za, "rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske".

U Republici Srpskoj se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Dok većina u RS-u na taj datum danas gleda sa ponosom, jer je, kako se tvrdi, formiranjem RS-a spriječen nestanak srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, dotle Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Dodik: 'Nema slobode za srpski narod bez države'