Beograd: Protest zbog Zakona o slobodi veroispovesti

Vaš browser nepodržava HTML5

Parole protiv Đukanovića na protestu u Beogradu

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u centru Beograda zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore.

"Skup podrške srpskom narodu" zbog usvajanja Zakona kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) i hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta nakon incidenta u Skupštini Crne Gore organizovao je Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu.

Demonstranti su se najpre okupili ispred Ambasade Crne Gore gde su izneli tri zahteva, među kojima da se ambasadori Crne Gore, koji koriste diplomatska predstavništva Srbije u svetu, izbace iz tih institucija, da Srbija inicira sednicu Saveta bezbednosti UN i Saveta Evrope o položaju srpskog naroda, te da se ambasador Crne Gore u Beogradu proglasi personom non grata, a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo.

Organizator protesta Nemanja Vučković, student Pravnog fakulteta je rekao i da vlasti Crne Gore "planiraju da otimaju hramove SPC", kao i da im "neće oprostiti što su priznali Kosovo i ušli u NATO".

Nakon protesta ispred Ambasade, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju do Hrama svetog Save, gde je protest i završen, a tokom šetnje kolona je stala ispred zgrade Predsedništva Srbije, gde je uzvikivala "Izdaja", pevali su pesme o Kosovu i uzvikivali ime Ratka Mladića, osuđenog za genocid i ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH. Prolazeći pored Pride info centra, uzvikivali su parole protiv LGBT populacije i gađali sedište sitnim predmetima. U šetnji je primećen i Mladen Obradović, lider zabranjene desničarske organizacije Obraz.

Tokom protesta ispred ambasade u Knez Mihajlovoj ulici okupljeni su uzvikivali poruke protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Sa razglasa su se puštale gusle, palile su se baklje, petarde i vatromet, a okupljeni su uzvikivali i "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija" i "Nema podele". Vrata zgrade u kojoj se nalazi ambasada gađana su jajima.

Prizor sa protesta

Na jednom od većih transparenata pisalo je "Stići će vas pravda preko noći, kletva Sv. Vasilija glave će vam doći" koji potpisuje "Južna tribina". Na transparentima je pisalo i "Zemaljska su kratka carstva, a nebeska traju doveka".

Okupljeni su nosili i slike Petra Petrovića Njegoša, crnogorskog vladike i pesnika.

Među prisutnima je primećen i lider Dveri Boško Obradović koji je danas (27. decembar) već održao protest ispred ambasade i ispisao grafit na zidu Ambasade.

Okupljeni na tom protestu nosili su transparente na kojima je pisalo "Milo Vučiću", "Zašto ćutiš Srbijo", "Vučić-Milo braća blizanci", a Boško Obradović je na zidu Ambasade ispisao grafit "Milo, lopove! Ne damo ti svetinje!".