FUP uhapsio tri osobe zbog sumnje za bankovnu prevaru

Ilustrativna fotografija

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su tri osobe iz Sarajeva inicijala E.Đ. (1989.), D.M. (1997.) i N.B. (1969.).

Uhapšene osobe se sumnjiče za krivično djelo prevaru. FUP je u prethodnom periodu primila više prijava osoba protiv te kriminalne grupe. Oni se sumnjiče da su u periodu od juna do decembra 2019. godine, neovlašteno došli do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine.

"To su radili na način da su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećena lica obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raiffeisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prijevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a nakon čega su, na prijevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje putem, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinski korist", saopštila je Federalna uprava policije.

FUP je, postupajući prema naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršio pretrese stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje su koristili osumnjičeni. Tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi Naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Uhapšene osobe su kriminalistički obrađena u službenim prostorijama FUP-a, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.