Komšić, Radončić i Izetbegović zajedno na svim nivoima vlasti u BiH

Željko Komšić (Demokratska Fronta), Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost)

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić, predsjednici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost, dogovorili su u petak zajednički nastup na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno na federalnom i državnom nivou kao i u Kantonu Sarajevo.

Izetbegović je najavio da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara preuzeti SDA, te da će učiniti sve da novi saziv bude imenovan do 23. decembra, da bi već narednog dana u Brisel bio upućen Program reformi.

On je potvrdio da će ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara biti Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva Demokratska Fronta.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA stranke.

"Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja", rekao je Izetbegović.

On je kazao i da novi predsjednik Vlade Kantona Sarajevo ne bi trebalo da bude stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.