Naše priče sedmice

Spašavanje nakon zemljotresa u Albaniji

Zemljotres u Albaniji

U jutarnjim satima u utorak Albaniju je potresla serija jakih zemljotresa, u kojima je život izgubilo desetine osoba, a broj žrtava raste. Zemljotres se osjetio i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Premijer Albanije Edi Rama proglasio je vanredno stanje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Noćna potraga za preživelima, građani traže utočište na stadionu

Države Zapadnog Balkana za Albaniju

Zemlje regije organizovale su se, ponudile pomoć i tako poslale spasilačke timove, novac, potrepštine građanima Albanije. Radio Slobodna Evropa zabilježila je priču o porodici s Kosova koja je pružila utočište porodici iz Drača u Albaniji, nakon tragičnog zemljotresa.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pomoć prijatelja nakon zemljotresa u Albaniji

Kao i akciju spašavanja u selu Tumane, jednom od najugroženijih područja u Albaniji nakon zemljotresa. Pored albanskih, u akcije su uključeni i timovi iz Srbije i Grčke.

Vaš browser nepodržava HTML5

Akcije spasavanja uz pomoć timova iz Srbije i Grčke

Ministarstvo odbrane SAD: Ruski uticaj u Srbiji porastao dolaskom Vučića na vlast

Srbija je među zemljama Zapadnog Balkana ima najpropustljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju, a prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile su na znatno nižem nivou — navodi se u izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država iz maja ove godine, koji na uvid ima i Radio Slobodna Evropa (RSE).

U izvještaju su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom. Pročitajte kako su ocijenjeni ti odnosi.

Aleksandar Vučić

U Strazburu gotovo dvije hiljade predmeta protiv BiH

Već godinama zbog kršenja ljudskih prava Bosna i Hercegovina izdvaja milionska sredstva za odštete, a prema podacima Kancelarije agenta Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava do sada su presude zemlju koštale više od 2,5 miliona eura, a po osnovu nagodbi i unilateralnih deklaracija isplaćeno je više od 10 miliona eura.

Zbog političkih nesuglasica u zemlji, te sporog formiranja vlasti, bh. agenti rade u mandatu vršioca dužnosti, uprkos skoro 2000 presuda protiv BiH pred ovim Sudom.

Evropski sud za ljudska prava

Obrazovni sistem u BiH: Segregacija učenika i fizičke barijere

Kako je jedan obrazovni sistem, nakon rata u Bosni i Hercegovini, podijeljen na dva, a učenici fizički odvojeni?​

Vaš browser nepodržava HTML5

Obrazovni sistem u BiH: Segregacija učenika i fizičke barijere

Odbrana Miločerskog parka od apartmana i nekretnina

Sječom prvih stabala u Miločeru, na jednoj od najekskluzivnijih lokacija crnogorskog primorja, firma Adriatic properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, je počela radove na izgradnji hotela "Kraljičina plaža". Međutim, bez potrebne saglasnosti i odobrenja Opštine, kažu iz lokalne vlasti u Budvi. Građani se protive i protestuju.

Sa protesta protiv gradnje u Miločeru