Pompeo poziva svijet da se pozabavi 'nuklearnim provokacijama' Irana

Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da iranske akcije pozivaju sve zemlje da odbace "nuklearnu ucjenu" i preduzmu "ozbiljne korake kako bi povećali pritisak".

Pompeo je te izjave dao u četvrtak, na dan kada je Iran počeo obogaćivati uranijum u nuklearnoj elektrani Fordov.

Obogaćeni uranijum može se koristiti za proizvodnju goriva za reaktore, ali i za nuklearno oružje.

"Sada je vrijeme da se sve zemlje usprotivi nuklearnoj ucjeni iranskog režima i poduzmu ozbiljne korake kako bi povećale pritisak. Stalne nuklearne provokacije Irana pozivaju na takvo djelovanje", kazao je Pompeo.

Uz obogaćivanje urana u Fordovu, Iran se također odrekao dijela nuklearnog sporazuma postignutog 2015. sa svjetskim silama.

Iranski predsjednik Hassan Rohani napisao je na Twitteru da će "zahvaljujući američkoj politici i njenim saveznicima, Fordov uskoro biti u potpunosti operativan".

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da njegova zemlja reagije na "ekonomski terorizam i američku ucjenu".

SAD su, od kada su se povukle iz nuklearnog sporazuma u maju prošle godine, Iranu uvele oštre ekonomske sankcije.

Iran je potpisivanjem nuklearnog sporazuma pristao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija protiv ove države. Ostale potpisnice sporazuma - Francuska, Britanija, Njemačka, Kina i Rusija - pozvale su na poštivanje sporazuma.

Iranski zvaničnici kažu da preostale strane nisu uspjele ublažiti efekte američkih sankcija.