SAD istražuju novog lidera takozvane Islamske države

Grupa pripadnika takozvane Islamske države

Sjedinjene Države istražuju novog vođu takozvane Islamske države kako bi utvrdile njegove prethodne uloge u toj organizaciji, izjavio je u petak Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma, nakon što je prošlog mjeseca u američkoj akciji ubijen bivši vođa Abu Bakr al-Bagdadi.

"Kad god dođe do tranzicije liderstva u terorističkoj organizaciji, želimo se uvjeriti da imamo najnovije informacije koje su neophodne kako bi se suočili sa prijetnjom", rekao je Sales.

Takozvana Islamska država je u audio snimku objavljenom učetvrtak potvrdila da je Bagdadi ubijen tokom vikenda u napadu američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije.

Iz militantne grupe su također saopćili da je imenovan nasljednik Bagdadija koji je identificiran kao Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. Ranije u petak, predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru: "ISIS ima novog vođu. Točno znamo tko je on!".

Sales kaže da borba protiv takozvane Islamske države ostaje najvažniji nacionalni sigurnosni prioritet Washingtona: "Rasformirat ćemo skupinu bez obzira na njen liderski kadar."

Dok svjetski čelnici pozdravljaju Bagdadijevu smrt, sigurnosni analitičari upozoravaju da prijetnja od takozvane Islamske države i njezine ideologije je daleko od gotove.

Godišnji izvještaj o terorizmu kojeg je State Department objavio u petak, zaključeno je da, uprkos gubitku gotovo cijelog svog teritorija, takozvana Islamska država i dalje se nastavljala razvijati tokom 2018. godine, sa novim podružnicama u Somaliji i istočnoj Aziji, te porastu domaćih napada.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pentagon objavio snimke napada na vođu IDIL-a