Dijaspora Kosova glasala za Samoopredeljenje

Ilustrativna fotografija

Pokret Samoopredelje dobio je najveći broj glasova kosovske dijaspore na parlamentarnim izborima održanim 6. oktobra. Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova, a na trećem Demokratska partija Kosova, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

U Centru za brojanje i rezultate u sredu uveče je završeno brojanje glasova pristiglih putem pošte.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija dobio je 7.030 glasova, Demokratski savez Kosova 2.158, Demorkatska partija Kosova 2.139 glasova, koalicija Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo 916, a Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 555. Čeka se na brojanje uslovnih glasova.

Ovim glasovima povećana je razlika između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Pokret Samoopredeljenje za sada ukupno ima 210.082 glasova a Demokratski savez Kosova 199.860.

Ove dve partije u pregovorima su o formiranju zajedničke vlade, ali o konačnom političkom sporazumu odlučiće nakon potvrđivanja rezultata.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija odlučila je u četvrtak da se ponovo prebroje glasovi sa 530 glasačkih mesta, s obzirom da je u njima uočena neregularnost. Prebrojavanje će početi u poslepodnevnim satima.

Glasovi iz Srbije nisu prebrojani budući da su koverte sa tim glasovima pod istragom.