Prošao rok za uspostavljanje 'sigurne zone' u Siriji

Američke snage u Siriji, januar 2019.

Prošao je krajnji rok Turske da u saradnji sa Sjedinjenim Državama uspostave 'sigurnu zonu' do kraja septembra na sjeveru Sirije, čime se povećava šansa za ostvarenjem prijetnje Ankare za vojnom intervencijom u Siriji.

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je prošle sedmice Ujedinjenim nacijama da želi uspostaviti zonu duž 480 kilometara granice Turske sa Sirijom. Prema planu Turske oko dva miliona sirijskih izbjeglica bilo bi smješteno u sigurnoj zoni, uz međunarodnu podršku.

Sjedinjene Države su pristale na formiranje 'sigurne zone' čime bi zaštitili svoje kurdske saveznike u Siriji a koje Turska smatra teroristima, a ovim bi Turska mogla zaštiti svoju granicu nakon što je prošle godine američki predsjednik Donald Trump najavio planove o povlačenju 2.000 pripadnika specijalnih snaga koje su pomagale kurdskim borcima protiv takozvane 'Islamske države'.

No američke trupe još uvijek nisu napustile Siriju a Ankara i Washington nisu uspjeli da se dogovore oko detalja fromiranja zone.

Turska je ranije optužila SAD da razvlače proces te upozorila da će oni početi djelovati sami.

Diplomate, analitičari i glavna turska opoziciona stranka CHP kažu kako Erdoan ne bi želio razljutiti Washington vojnom intervencijom u Siriji sada kad su odnosi ove dvije zemlje već napeti.

Međutim Turska je u posljednje tri godine pokrenula dva vojna napada na sjeveru Sirije i smjestila svoje trupe u regiju Idlib koju drže pobunjenici.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje uključuje političko i vojno vodstvo Turske, izjavilo je kasno u ponedjeljak kako će Turska pojačati napore na uspostavi zone kako bi se sirijske izbjeglice mogle vratiti što je prije moguće.

Američke i turske trupe do sada su izvele nekoliko zajedničkih zračnih misija preko sjeveroistoka Sirije i dvije kopnene patrole.

NATO saveznici se ne slažu oko dubine zone kao i oko toga ko bi kontrolirao zonu, dok Sjedinjene Države izbjegavaju čak i da kažu "sigurna zona", govoreći umjesto toga o "sigurnosnom mehanizmu".

Sjedinjene Države upozorile su Tursku da jednostrane akcije neće služiti sigurnosti nijedne zemlje.

"Posljednje što bi Turska željela jest nenamjeran sukob s američkim trupama na terenu", rekao je Ozgur Unluhisarcikli, iz njemačkog Marshall Fonda u Ankari.

Turska i SAD ranije su saopštili kako su poslije trodnevnih pregovora u Ankari, dogovorili zajednički operativni centar u Turskoj za koordinaciju i upravljanje planiranom sigurnom zonom na sjeveru Sirije koja će biti "mirovni koridor" te da će uložiti maksimalne napore za povratak sirijskih izbeglica.

Počitajte i ovo: