Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona

Donald Trump (lijevo) i John Bolton

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

"Sinoć sam obavijestio Johna Boltona da njegove usluge više nisu potrebne u Bijeloj kući", napisao je.

"Nisam se snažno slagao s mnogim njegovim prijedlozima", napisao je Trump, dodavši da će sljedeće sedmice biti imenovan novi savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Ovaj potez dolazi uslijed izvještaja o podjelama u Trumpovom kabinetu zbog otkazanog mirovnog plana za pozivanje talibana u SAD.

Portparolka Bijele kuće Stephanie Grisham rekla je novinarima: "[Predsjedniku] se ne sviđaju mnoge njegove [Boltonove] politike, oni se ne slažu".

Kao odgovor, Bolton je objavio tweet u kojem je naveo da je ponudio ostavku u ponedjeljak uveče.

Vijest o Boltonovoj smjeni bila je iznenađenje za mnoge u Bijeloj kući. Samo sat prije Trumpove poruke na Twitteru, kancelarija za medije je najavila da će se Bolton pridružiti državnom sekretaru Mikeu Pompeu i ministru finansija Stevenu Mnuchinu u brifingu za novinare.

Bolton je Trumpov treći savjetnik za nacionalnu sigurnost, imenovan u aprilu 2018. godine poslije odlaska generala H.R. McMastera.

Bolton je važio za pristalicu "tvrde linije" u vanjskoj politici još od administracije Ronalda Reagana, a postao je poznat po svojoj glasnoj podršci ratu u Iraku dok je bio američki ambasador pri UN-i pod predsjednikom Georgeom W. Bushom, prenosi AP.

U Trumpovoj administraciji Bolton je upozoravao na predsjednikovo brzo približavanje Sjevernoj Koreji i bio je protiv Trumpove prošlogodišnje odluke da povuče američke trupe iz Sirije.

On je vodio tihu kampanju unutar administracije i sa saveznicima u inostranstvu da ubijedi Trumpa da zadrži američke trupe u Siriji da bi se suprotstavile preostalim pripadnicima "Islamske države" i iranskom uticaju u regionu.

BBC takođe prenosi da se Bolton usprotivio mirovnim pregovorima s talibanima, koje je Trump prekinuo tokom vikenda nakon što je u početku pozvao tu grupu u SAD da finalizira mirovne pregovore.

Trumpov poziv talibanima privukao je kritike zbog njihovog rasporeda za susret, koji se približio godišnjici napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bolton u Ukrajini: Nametnuli smo više sankcija Rusiji nego EU