Kontraskup u Sarajevu: 'NE' načinu života LGBT populacije

Sa kontraskupa u organizaciji Udruženja građana Iskorak

U sarajevskom parku Ciglane, kod Druge gimnazije, Udruženje građana Iskorak organizovalo je skup, kontra Povorci ponosa, sa kojeg su poručili da javno iskazivanje seksualne orijentacije LGBT osoba nije u duhu tradicije Bošnjaka i da se kao vjernici islamske vjeroispovijesti protive tome.

Organizator skupa Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, podcrtao je da je skup nenasilan.

"Naša poruka je 'NE' načinu života LGBT populacije, njihovom seksualnom opredjeljenju u javnom eteru, na našim ulicama, trgovima, u našim školama, vrtićima, fakultetima. Želimo se boriti za prava svoje djece, svojih potomaka da budu normalni. Mi dajemo veliko 'DA' tradicionalnom načinu života koji je krasio ljudsku civilizaciju i ljude na ovim prostorima i katolike i pravoslavce i Jevreje, proteklih nekoliko stotina godina a to je brak između muškarca i žene i djeca rođena u tom braku", poručio je Musa.

Na pitanje zašto nisu u subotu (7. septembar) izašli na kontraskup koji je nosio iste poruke, Musa kaže kako je je bilo govora o tome, ali ne i dogovora sa organizatorima skupa dan ranije, te da je muslimanima ipak više odgovarala nedjelja, kako bi isti dan kad i Povorka ponosa poslali poruku.

"Sa duhovne pa i svjetovne strane ako bismo prihvatili način života LGBT populacije, za 100 godina ljudski rod će izumirati", rekao je Musa.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šetnja protiv Povorke ponosa

Nekoliko desetina učesnika skupa prošetalo je potom do prvog kordona policije uzvikujući Tekbir, Allahu ekber, nakon čega su se razišli.

Brojni policijski službenici osiguravali su i ovaj skup na Ciglanama.