Dačić i Palmer razgovarali na Bledu

Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas tokom Bledskog strateškog foruma sa Metjom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i novoimenovanim specijalnim predstavnikom državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan."Danas smo analizirali prioritete njegovog budućeg rada, i mogu reći da mu ni malo neće biti lak zadatak, ali Srbija će biti konstruktivan partner", rekao je Dačić, prenelo je ministarstvo.

"Analizirali smo perspektivu stanja u celom regionu", rekao je Dačić i naveo pitanja situacije u BiH, da li će EU otpočeti pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da li će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju.

"Na današnjem sastanku smo analizirali i odnose Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju i dodaje da se trebaju sačekati rezultati izbora na Kosovu i formiranje vlade. "Nadamo se da će nova vlada ukinuti takse i otvoriti prostor za nastavak dijaloga", prenosi se u saopštenju izjava Dačića.

Sastanak s Palmerom je bio "veoma pozitivan, nadamo se da će on imati pozitivnu ulogu u pokretanju dijaloga", rezimirao je Dačić i dodao da "takođe moramo da sačekamo izbor novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost".

"Dakle, otvara se mogućnost za nastavak dijaloga ali nije realno da se to desi pre formiranja vlade na Kosovu", izjavio je Dačić na Bledu.