Poljska: Odavanje počasti žrtvama Drugog svetskog rata

Građani Vjelunja odaju poštu žrtvama na ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.

"Odajem počast poljskim žrtvama nemačke tiranije i tražim oproštaj", rekao je nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer na početku ceremonije obeležavanja 80. godišnjice od izbijanja Drugog svetskog rata.

On i njegov poljski kolega Andžej Duda su u nedelju, u zoru, odali poštu civilnim žrtvama rata u Vjelunju u centralnoj Poljskoj. Na taj grad su pale prve bombe u Drugom svetskom ratu.

"Kao predsednik Nemačke želim da vas uverim da ovo nećemo zaboraviti i da preuzimamo odgovornost koju nam je nametnula naša istorija", rekao je Štajnmajer.

Duda se zahvalio Štajnmajeru što je prisustvovao bolnoj godišnjici i dodao da je to oblik "moralne satisfakcije".

"Mislite li da je lako doći u grad koji su pre 80 godina zverski uništili ljudi iz vlastitog naroda? Zar mislite da je lako pogledati u oči onima koji su preživeli ili onima koji nose u sebi ceo život traume? Hvala predsedniče. Vidim čoveka koji je došao s pokornošću, pognute glave za to da oda poštu", kazao je Duda Štajnmajeru i građanima Vjelunja.

Centralni komemorativni skup održan je u popodnevnim časovima u Varšavi, gde su se svetskim liderima i građanima na centralnom gradskom trgu obratili poljski predsednik Andžej Duda, nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer i američki potpredsednik Majk Pens.

Kako je saopšteno iz poljskog predsedništva, ceremoniji u Varšavi prisustvuje više od 40 stranih delegacija i 250 zvaničnika.

Na godišnjici početka najkrvavijeg sukoba u istoriji, koji je odneo više od 50 miliona života, uključujući šest miliona Jevreja u holokaustu, nema ruskog predsednika Vladimira Putina, jer ruska delegacija nije pozvana na ceremoniju.

Poziv je, kako navode mediji, izostao zbog ruske aneksije Krima 2014. godine i evropskih sankcija Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

Poljske vlasti su, objašnjavajući zašto na skupu nema Putina, saopštile da godišnjicu obeležavaju uz sadašnje saveznike iz Evropske unije i NATO saveza, a pozvani su i šefovi država Istočnog partnerstva - Moldavija, Ukrajina, Gruzija, Belorusija, Azerbejdžan i Jermenija.