EU: Širenje afričke svinjske gripe u Bugarskoj "zabrinjavajuće"

Radnici na farmi pokušavaju zaštiti svinje od ove bolesti

Širenje afričke svinjske gripe u Bugarskoj, koja prijeti industriji svinja ove balkanske zemlje, zabrinjavajuće je, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Evropske komisije, piše Reuters.

Jedna od najsiromašnijih država Europske unije, Bugarska je prijavila više od 30 slučajeva bolesti, od koje se svinje ne mogu izliječiti, ali nije štetna za ljude, na industrijskim ili malim farmama. Oko 130.000 svinja je već istrijebljeno.

Zamjenik bugarskog ministra poljoprivrede rekao je u srijedu da bi ta država mogla izgubiti cjelokupan svinjski fond od oko 600 hiljada svinja.

Situacija je "vrlo zabrinjavajuća", izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Anna Kaisa Itkonen, pozivajući na akciju protiv onoga što je nazvala "katastrofalnom životinjskom bolešću".

Zvaničnici u Bugarskoj strahuju da bi šteta mogla iznositi i 1,15 milijardi dolara.

Izbijanje afričke svinjske groznice u Kini stručnjaci moglo bi izbrisati trećinu kineske svinjske proizvodnje, odnosno 18 miliona tona, predviđaju stručnjaci.

Slučajevi ove gripe pojavili su se u dijelovima Azije i istočne Evrope.

Bugarska će dobiti 2,9 miliona eura (3,25 miliona dolara) pomoći od EU za borbu protiv bolesti, rekla je ministrica poljoprivrede Bugarske Desislava Taneva.