'Neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu, poražen evropski put'

Četvrti Pride u Crnoj Gori, arhivska fotografija

Dan nakon što u Skupštini Crne Gore nije usvojen Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, crnogorske nevladine organizacije su se oglasile sa oštrim kritikama zastupnika uz navode da je ovim činom poražen demokratski proces u Crnoj Gori i sveukupan evropski put.

"Neuspjelim usvajanjem ovog zakona, Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine evropske i evroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje", stoji u saopštenju nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar.

Zakon koji bi omogućio LGBTIQ osobama ista prava kao heteroseksualnim parovima, samo bez mogućnosti usvajanja djece podržali su zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista, dok su protiv bili njihovi koalicijski partneri, zastupnici manjinskih stranaka.

Prijedlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju djecu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o djeci jednog od partnera.

Prijedlogom je bilo predviđeno i da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da se zajedno brinu o djeci, ali i obavezu da se staraju o djetetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Pročitajte i ovo: