Sanirane posljedice izlivanja kanalizacije u Bečićima

Izljevena kanalizacija u Bečićima

Sanirane su posljedice izlivanja kanalizacije na promenadi u Bečićima, ispod hotela Belvi i Montenegro. Turistički i prodajni objekti su otvoreni i stanje je redovno, potvrdio nam je Petko Đogo iz tehničkog sektora hotela Belvi Iberostar. Na dijelu bečićkog šetališta i plaže gdje se desio ekološki incident JP Morsko dobro naložilo je vanredno ispitivanje kvaliteta morske vode na tom dijelu rivijere, a rezultati se očekuju.

Izlivanje kanalizacije u Bečićima

Mediji su prenijeli da će hotel Belvi Iberostar tužiti WTE, njemačku kompaniju koja upravlja postrojenjem za otpadne vode, jer će zapadnoevropski turoperatori od hotela tražiti odštetu zbog nezadovoljstva gostiju. U hotelu nam nisu mogli odgovoriti o kojim turoperatorima je riječ, kao ni visinu odštetnog iznosa, a iz njihove tehničke službe su uputili apel nadležnima da trajno riješe problem.

Novčani iznos štete ovakvih incidenata je teško procijeniti jer ona nije izražena samo novcem. Povećava se negativnom reklamom, a najčešće je izazvana lošom infrastrukurom koja je juče uzrokovala i i poplavu u hotelu Budva na glavnom šetalištu gdje još saniraju štete.

“U punom hotelu smo morali blokirati ulaze i voditi goste preko naših nasipa koje stavljamo kao odbranu od poplave, a četrdeset, pedeset zaposlenih se moralo, umjesto gostima, baviti spašavanjem objekta. I to naravno ne traje samo taj dan kad je poplava, treba nekoliko dana da se vratimo u normalan poslovni ritam”, kaže direktor hotela Budva Željko Cicović koji procjenjuje da je samo ove godine šteta od poplava u tom hotelu bila oko četvrt miliona eura.

U štete koje trpe hotelijeri treba uračunati otkazivanja saradnje turoperatora i obeštećenje nezadovoljnih turista. To pravo stranim turistima iz EU daje konvencija zvana Frankfurtska lista, kojom se svi turperatori i destinacijski hotelijeri obavezuju na obeštećenje gosta u slučaju infrastrukturnih problema, navode u Privrednoj komori. Uz lošu reklamu, to za domaćine znači i vraćanje novčanog iznosa od najmanje 50% cijene turističkog aranžmana objašnjava Purko Ivančević iz Privredne komore i kao primjer navodi prošlogodišnji otkaz saradnje stranih turoperatora sa hotelom Adria u centru Budve. Razlog je bila buka.

“Nekoliko turoperatora je raskinulo ugovor, izgubili smo značajan broj gostiju i naravno, niko u ovoj zemlji se ne proglašava nadležnim da prvo to riješi, a onda da nadoknadi nama izgubljene dane. Jer, u nekom drugom poslu možete uvesti treću smjenu i nadoknaditi gubitak, ali se u turizmu izgubljeni dan ne može nadoknaditi”, objašnjava Ivančević.