Senator Džonson: Važno da se Kosovo i Srbija što pre vrate dijalogu

Ron Johnson

Američki senator Ron Džonson poručio je da Beograd i Priština treba da se vrate dijalogu i postignu obavezujući sporazum.

"Važno je da se Kosovo i Srbija vrate dijalogu što pre i postignu obavezujući sporazum. Slučaj Makedonije i Grčke je primer da kada postoji politička volja može postići konačni sporazum", rekao je senator Džonson u razgovoru sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem u Senatu SAD, saopšteno je iz Veseljijeve kancelarije.

SAD, ponovio je senator Džonson, uvek podržavaju i podržavaće Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama.

Kadri Veselji je sa Džonsonom razgovarao o politički događajima na Kosovu i Balkanu, posebno o završnoj fazi dijaloga Kosovo - Srbija, navodi se u saopštenju i dodaje kako je Veselji kazao da "Kosovo i Srbija treba da postignu obavezujući sporazum o uzajamnom priznanju".

"To je jedina opcija koja pruža trajan mir i stabilnost u regionu. Uprkos unutrašnjim neslaganjima, u odnosu na dijalog, Kosovo je spremno za završnu fazu dijaloga", rekao je Veselji.

Senator Džonson je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao kako je stav SAD-a oko Kosova i Srbije "prilično konzistentan, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu, iako se do tog rešenja neće lako doći".

"Rešenje mora doći od strane rukovodstva i naroda Srbije i Kosova. SAD se tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da rukovodstvu obe strane damo prostor da budu fleksibilni i kreativni, da pronađu rešenje za ovaj izuzetno težak problem", poručio je senator Džonson u intervjuu za RSE.