UNHCR zabrinut zbog restrikcija u SAD oko azila

Migranti koji na putu ka SAD prođu kroz neku drugu zemlju - u ovom slučaju Meksiko - neće moći da dobiju azil (Fotografija sa granice SAD i Meksika, novembar 2018)

Agencija UN za izbjeglice (UNHCR) saopštila je da je "duboko zabrinuta" zbog novih restrikcija u SAD u vezi sa azilom, navodeći da će to ugroziti osjetljive porodice.

Saopštenje je objavljeno danas, nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa saopštila da će ukinuti sve vrste zaštite koju donosi azil za većinu migranata koji dolaze u SAD preko granice sa Meksikom.

Očekuje se da će novo pravilo stupiti na snagu danas i da će pogoditi mnoge izbjeglice koje bježe od nasilja i siromaštva u centralnoj Americi, prenosi AP.

Prema novom planu, migranti koji na putu ka SAD prođu kroz neku drugu zemlju - u ovom slučaju Meksiko - neće moći da dobiju azil.

UNHCR je saopštio da ovo pravilo ograničava pravo na prijavu za azil i ugrožava pravo ljudima da ne budu poslati nazad u državu u kojoj mogu biti suočeni sa progonom.