Hodža: EU okleva ukinuti vizni režim, iako je Kosovo ispunilo uslove

Ministarka evropskih integracija na Kosovu Durata Hodža

Ministarka evropskih integracija na Kosovu Durata Hodža izjavila je u sredu da Francuska, Holandija i Belgija oklevaju po pitanju ukidanja viznog režima i pored toga što je Kosovo ispunilo sve uslove. Ona je dodala da postoji i zabrinutost Francuske od migracija ili zloupotreba vizne liberalizacije „iako Kosovo nije u prvih 30 država iz kojih dolaze migranti“.

Hodža je dodala da je usporavanju viznog režima doprineo i izborni proces u EU.

Inače, vizna liberalizacija za Kosovo sada je na Evropskom savetu koji okuplja ministre unutrašnjih poslova članica EU i gde se odluke donose pojedinačno.

Hodža je pred skupštinskom Komisijom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije rekla da, primera radi, po pitanju vizne liberalizacije do skoro nije postojala ni jasna pozicija Nemačke, gde je postojala podrška ministra spoljnih poslova te zemlje, ali ne i ministra unutrašnjih poslova.

Hodža je dodala da Kosovo neće biti uvršteno na dnevni red Evropskog saveta ako među članicama ne bude bilo konsenzusa po tom pitanju, a pre svega usklađenosti između Nemačke i Francuske.

„Glasaće se onda kada ove dve države budu imale jasnu poziciju i jasnu podršku tom procesu“, kazala je Hodža.

Kako je dodala, sledeći sastanak Saveta očekuje se u oktobru, nakon konstituisanja evropskih institucija.

Evropski parlament je još prošlog leta preporučio ukidanje viza Kosovu. Međutim, Austrija je u decembru, kao predsedavajuća EU, odbila da stavi na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Pojedine države članice skeptične su po pitanju rezultata u oblasti borbe protiv korupcije, što je takođe bio jedan od uslova za ukidanja viznog režima.