Dvije od pet žena u Crnoj Gori žrtve su nasilja

Nasilje nad ženama, ilustrativna fotografija

Dvije od pet žena u Crnoj Gori doživjele su neki oblik nasilja od svog partnera ili nekog drugog člana društva, dok njih 62 posto smatra da je nasilje nad ženama uobičajeno, pokazalo je istraživanje OEBS „Dobrobit i bezbjednost žena“ u kojem je učestvovalo 1227 žena uzrasta od 18 do 74 godine.

Projekt menadžerka Odjeljenja za rodnu ravnopravnost OEBS-a Serani Siegel navodi da je istraživanje pokazalo da je veliki broj žena u Crnoj Gori doživio seksualno ili psihičko nasilje, ali da je veoma mali broj to i prijavio.

"Mnoge žene se ne osjećaju informisanim o tome šta treba da rade ukoliko dožive nasilje", kazala je Siegel.

Više od šest od deset ispitanica smatra da je nasilje nad ženama često (62 odsto), od kojih gotovo četvrtina (23 odsto) smatra da je ono veoma često.

Otprilike četvrtina njih (26 odsto) poznaje nekoga u svojoj porodici, među prijateljima i svom susjedstvu ko je izložen nasilju.

Istraživanje OEBS-a pokazalo je da se od žena u crnogorskom društvu i dalje očekuje da ispune tradicionalne uloge i da se ponašaju na određeni način, da uvijek dobro izgledaju, da se udaju mlade i da nemaju više seksualnih partnera, da se brinu o porodici i da su odgovorne za održavanje domaćinstva.