Mostar: Građani će deblokirati deponiju Uborak

Gradonačelnik Ljubo Bešić i predstavnik mještana Nijaz Hodžić u razgovoru sa novinarima

Predstavnici Grada Mostara i mještani sjevernog dijela grada dogovorili su deblokadu deponije Uborak. Prikupljanje nagomilanog smeća sa gradskih ulica i njegovo odlaganje na gradsku deponiju trebalo bi da krene odmah, javio je reporter Radija Slobodna Evropa (RSE).

Gradske vlasti su još sinoć saopćile da se na ulicama nalazi oko 1.300 tona smeća, koje nije odvoženo već 11 dana.

Nakon jutrošnjeg trećeg kruga pregovora, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je, uz ostalo, rekao da će biti formiran zajednički tim gradskih vlasti i predstavnika mještana naselja Bijelo Polje i Vrapčići, koji se nalaze u neposrednoj blizini deponije Uborak, a koji će se obratiti višim nivoima vlasti radi iznalaženja nove lokacije za regionalnu deponiju.

Bešlić je još ranije kazao kako nova lokacija zavisi od prostornog plana Federacije BiH, koji je nadležnost Parlamenta Federacije.

Predstavnik mještana Nijaz Hodžić kazao je kako je postignuto da se nakon zatvaranja aktuelne deponije Uborak na toj lokaciji ne kopaju nikakve nove rupe u kojima bi se odlagao komunalni otpad.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru

Ulice Mostara već jedanaesti dan su zatrpane smećem zbog blokade regionalne deponije Uborak.

Građani sjevernog dijela Grada Mostara okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" zahtijevaju novu lokaciju za odlaganje smeća, a nakon što se pojavila informacija da se na postojeću komunalnu deponiju odlaže mulj sa pročistača otpadnih voda, za kojeg nevladine organizacije sumnjaju da sadrži najmanje četiri opasne materije među kojima je i zabranjeni bojni otrov piralen.