Dojave o kontroli zatvorile apoteke na severu Kosova

Apoteka, Kosovo

Apoteke na severu Kosova danas su bile zatvorene do popodnevnih časova, zbog kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje, najavljene kontrole od strane Ministarstva zdravlja i Poreske administracije Kosova.

Kako je za RSE potvrdio jedan od vlasnika apoteka (ime poznato redakciji), a koji je želeo da ostane anoniman, apoteke su jutros zatvorene zbog dojave koju su kako navodi imali da će Poreska administracija Kosova u saradnji sa Ministarstvom zdravlja izvršiti kontrolu poslovanja u smislu registracija i uvoza lekova i medicinskog materijala u privatnim i "državnim apotekama" Srbije, koje rade na severu.

Kako je objasnio, privatnici su odlučili da zatvore apoteke i pošalju radnike na kolektivni odmor.

Međutim, u popodnevnim satima, većina apoteka je ponovo otvorena. Kako ovaj vlasnik navodi, dobili su na stotine poziva uznemirenih građana koji nisu mogli da kupe propisane lekove. Do kontrole Poreske inspekcije nije došlo, a kako saznajemo, sporno za poslovanje su dozvole za rad, te ilegalan uvoz lekova na Kosovo.

Prema Zakonu o medicinskim proizvodima i opremi apoteke na severu Kosova od 1. juna 2015. ne mogu da uvoze lekove bez kosovskih licenci za uvoz, kao ni lekove proizvođača iz Srbije, jer oni nisu registrovani u kosovskom registru lekova. Da bi se licencirale za uvoz, apotekama su neophodni farmaceuti sa kosovskom licencom.

Apoteke koje posluju u sistemu Republike Srbije, a uglavnom nisu snabdevene lekovima, nisu zatvarane. Pacijenti sa severa Kosova koji imaju zdravstveno osiguranje u sistemu Republike Srbije recepte dobijaju u Domovima zdravlja na severu Kosova, ali ih podižu u apotekama u Srbiji.

Inače, carinici i predstavnici Agencije za lekove Kosova na graničnim prelazima za svaki uvoz leka traže i posebnu dozvolu, što većina apoteka ne uspeva da obezbedi, te većina medikamenata stiže ilegalnim putevima.