Haradinaj nakon susreta sa Merkelovom: Jača pozicija Kosova

Kosovo se nalazi u jačoj poziciji nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u Berlinu.

On je dodao da je Kosovozainteresovano za dijalog sa Srbijom, ali da se taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH neće ukinuti

„Taksa se neće ukinuti, to nije zatraženo, razgovaralo se o tome u kontekstu dijaloga ali ona neće biti ukinuta“, kazao je Haradinaj obraćujući se medijima nakon sastanka, dodajući da samo izdvajanje vremena nemačke kancelarke za Kosovo dokazuje da je Kosovo na agendi EU i da su odnosi Kosova i Nemačke bolji nego što su bili.

Haradinaj je dodao da je nemačka kancelarka bila zainteresovana o mogucnostima nastakva dijaloga, a govoreći o predstojećem samitu u Parizu, premijer Kosova je dodao da je posvećenost Merkelove i francuskog predsednika Makrona dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, veoma važna.

„U našem interesu je da se desi i sastanak u Parizu, ali i da se nastavi sa sastancima. Takodje je važno da se i dijalog nastavi“, naveo je on.

Po rečima Haradinaja, postoje dve mogućnosti u procesu dijaloga – postizanje jednog 'velikog sporazuma', ili jedan duži proces pregovora.

„Nakon što je u proces uključen američki predsednik (Donald) Tramp, dakle nakon njegovog pisma, ali sada i nakon direktne uključenosti Angele Merkel i Emanuela Makrona, treba da se nadamo mogućnosti postizanja jednog velikog sporazuma. Ukoliko se ne postigne ovaj veliki sporazum, onda će to biti višemesečni ili višegodišnji proces“, kazao je Haradinaj, dodajući da je teško moguće postizanje 'velikog sporazuma'.

„Možda ćemo ovu energiju da iskoristimo za postizanje jednog okvira za sporazum, a koji će se potom pregovarati putem visokog predstavnika EU, kao što je do sada bila g. Mogerini. Međutim mislim da će Berlin do tada imati direktnog predstavnika u procesu“, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je ponovio da bi konačan ishod dijaloga trebao da bude recipročno priznanje u okviru postojećih granica.

„Podrazumeva se da bi u sklopu konačnog sporazuma bilo tretirano i pitanje prava kosovskih Srba, ekonomski odnosi, slobodna trgovina bez ikakvih barijera, ali ključ je priznanje Kosova od strane Srbije“, dodao je Haradinaj.

Njegovo je mišljenje da su interesi Kosova, unapređenje na putu EU, slobodno kretanje, ekonomski i ostali procesi, na jednom boljem nivou nego što su bili pre ovog sastanka.

Na sastanku sa nemačkom kancelarkom u četvrtak Haradinaj je kazao da je bilo reči o bilateralnim odnosima Kosova i Nemačke, o ukidanju viznog režima Kosovu što Nemačka podržava, kao i dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kako je dodao, Kosovo dodatno treba da radi kako bi se pitanje ukidanja vizne liberalizacije našlo na agendi EU u naredna dva-tri meseca, te da je situacija iskomplikovana i inicijativom da se Albanija ukloni iz vizne liberalizacije.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Kosova o pripajanju Preševske doline Kosovu, Haradinaj je rekao da „diskusija o tome povremeno vraća, ali fokus Kosova treba da bude na agendi, a to je priznanje od pet država članica EU i od Srbije, što će otvoriti dalje perspektive Kosovu.“