Protest '1 od 5 miliona' 26. put u Beogradu

Vaš browser nepodržava HTML5

Dvadeset šesta protestna šetnja u Beogradu

Pozivom da sledeće subote na tačno šest meseci od početka protesta svi budu na Terazijama u 18 časova, jer će tada, kako kažu organizatori, opet šetati cela Srbija, završena je 26. protestna šetnja "1 od 5 miliona" u Beogradu.

Okupljanje u centru glavnog grada Srbije počelo je oko 18 sati.

Okupljenim građanima se kod Terazijske česme obratio Jugoslav Kiprijanović, član predsedništva opozicionog pokreta Dveri i osoba koju je pre nekoliko dana bejzbol palicom ispred Narodne skupštine napao vozač predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

Kiprijanović je poručio da se nije uplašio: "Želim da se poklonim svima vama koji već šest meseci nepokolebljivo stojite, izguraćemo i izdržaćemo do kraja dok im ne vidimo leđa. Šest meseci je prošlo od Borkove povrede i njegove krvave košulje. Od tada smo imali mnogo nasilnih napada na one koji misle drugačije. Palili su kuće, automobile, prebijali, otimali... Prošlo je pet dana od napada na mene. Mislite da li je neko mene do sad od institucija nešto pitao. Niko. Ova država ima jedno pravilo - ako si sa nama postojiš, ako nisi sa nama ne postojiš. Uzdrmani su, ja vas molim da ne odustanete. Svi vi koji držite ovaj sistem gde ste, ujedinimo se svi protiv ovog bezumlja. Moramo svi zajedno."

Zatim se građanima obratio i glumac Branislav Lečić koji je podsetio na značaj mesta sa kog govori.

"Ova česma je Miloševa česma i ona toči svetu vodu koja treba svakog da podseća da je odavde Srbija devedesetih ustala. Moramo odavde i sada. I sada smo svedoci da rođeni narod pretvaraju u instrument rata. Vreme je da se na Balkanu podvuče crta i da ove čarke Haradinaja, Tačija i Vučića (premijera i predsednika Kosova i predsednika Srbije op.a) ne smeju da im urode plodom.

Doživeli smo da se naši napori krunišu Evropskim izveštajem koji sada vlast kudi. Nismo mi instrumenti Evrope i Zapada nego smo ih podsetili da treba da brane i ono za šta se i sami zalažu. Ako poštovanje standarda tražite od nas, tražite ih i od Albanaca na Kosovu. Deklaracije o pomirenju sa Albancima, Muslimanima i Hrvatima je spremna i ona treba da bude srž budućnosti Srbije", poručio je Lečić.

Šetnja

Protestna šetnja se kretala od Terazijske česme ka Resavskoj ulici i kroz Bulevar kralja Aleksandra, do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gde je održan Dnevnik slobodne Srbije. Demonstratni su u nekoliko navrata zviždali kad su prolazili pored zgrade Privredne komore i Ustavnog suda.

Organizatori su građanima poručili da ne odustaju od protesta jer je u proteklih šest meseci dosta toga urađeno.

“Uspeli smo da smenimo Jutku, Simonovića, Babića, spasimo uhapšenu decu, zaustavimo izgradnju gondole, nateramo vlast da više pazi šta radi, izborimo se da i RTS počne da priča o nama, pošaljemo poruku slobode i u najizolovanije krajeve Srbije, skrenemo pažnju međunarodne zajednice i nateramo Vučića da se dokazuje na svojim plaćenim mitinzima”, pisalo je u zvaničnom pozivu na protest.

Ove nedelje se ujedno i obeležava šest meseci od prvog protesta "Stop krvavim košuljama” u Kruševcu, koji je usledio nakon fizičkog napada i prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića uoči održavanja tribine u novembru 2018. u ovom gradu. Naredne subote, 8. maja, i Beograd će obeležavati pola godine od kada se svake subote šeta ulicama prestonice.

Kragujevac: Vreme da vlast odgovara na neprijatna pitanja

Srđan Milivojević, bivši član Otpora iz vremena Slobodana Miloševića govoreći o odbijanju Aleksandra Vučića da razgovara sa predstavnicima učesnika protesta, rekao je večeras u Kragujevcu da ni narod ne želi da se rukuje sa njim.

"Koju ruku bi pružio narodu? Onu koja je upirala na Olivera Ivanovića ili onu kojom si lupio o sto rekavši da ćeš se kad tad osvetiti Slavku Ćuruviji, ili onu ruku koja je dižala čašu šampanjca da nazdravi zbog ubistva Zorana Đinđića? Pa nećemo ni mi tu ruku da prihvatimo jer naše su ruke čiste. Ovaj narod ima čiste ruke, savest i obraz. Srbiji ne treba čvrsta ruka. A onaj ko neće da pruži jednu ruku svom narodu, pružiće na kraju obe, kao Ivo Sanader, da mu stave lisice na ruke", rekao je Milivojević.

Srđan Milivojević na protestu u Kragujevcu

On je rekao da dolazi vreme neprijatnih pitanja za nosioce vlasti, preispitivanja njihovih postupaka i ispitivanja porekla ogromne imovine koju su stekli. Milivojević je na kraju govora ispred Prve kragujevačke gimnazije zapalio baklju koju je držao u ruci poručivši:

"Upaljene su baklje slobode u Srbiji, upalili smo ih novembra meseca i nema te 'piink' pljuvačke koja može da ih ugasi, jer mi znamo da iskoračimo pred zlo i da kažemo - Srbijom neće upravljati onaj ko ima bolje bicepse, dužu štanglu, jaču „dugu devetku“ sa prigušivačem. Do slobode i pobede nema nazad."

Pavle Grbović, najmlađi odbornik Skupštine grada Beograda je ocenio da sadašnja vlast, poput one iz devedesetih, sve ono što je radila prema „nesrpskoj fukari“, kako je tada govorio predsednik države, sada to radi građanima Srbije. Sada je na delu genocid nad inteligencijom i na svim osobinama koje čoveka razlikuju od zveri. I svako ko se usprotivi njihovoj kombinatorici, postaje žrtva projekta etničkog čišćenja, da bi ostali samo oni savitljivi, korumpirani, koji su spremni da služe svakom režimu, tome mora doći kraj, rekao je Grbović.

Protestna šetnja u Kragujevcu

Marko Bastać, predsednik beogradske opštine Stari grad je rekao da sanja sistem u kome odluke na mogu da se donose bez uvažavanja mišljenja stručnjaka, poštovanja interesa građana i društvo bez verbalne agresije.

"Sanjam društvo u kojem niko ne sme da vređa akademika Matiju Bećkovića i arhitektu Dragoljuba Bakića samo zato što ne misle kao oni. Sanjam zemlju srećnih i nasmejanih ljudi. Takvo društvo je moguće, ali prvo treba da skinemo sa grbače lažne doktore Maloga i Stefanovića, keramičara Batu, dezertera Vulina, lažnog maratonca Marka Đurića, fikusa od premijerke i prvorođenog Aleksandra Vučića", rekao je Bastić.

"Taj režim su sve relevantne međunarodne institucije proglasile za nedemokratski. U takvoj realnosti pravo ali i obavaza građana je da se bore za svoju ulicu, za svoj grad ali i za pravo čoveka koji je ugrožen. Tako se, u stvari, borimo za pravo i slobodu koju su nam oteli", dodao je na kraju Bastać.