Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Rusije u brodogradnji

Rusija spremna da predloži više rešenja u oblasti obnove flote Srbije (Foto: Rjazancev i Mihajlović, Beograd, 30.maj 2019)

Zamenik ministra industrije i trgovine Ruske Federacija Oleg Rjazancev i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović potpisali su na otvaranju Poslovnog foruma Republika Srbija – Ruska Federacija Memorandum o saradnji u oblasti trgovačkog brodarstva i brodogradnje.

Ministarka Mihajlović najavila je da će ulaganje Srbije u vodni transport biti oko 300 miliona evra, dok su, prema njenim rečima, sva ulaganja uključujući i privatni sektor oko pola milijardi evra.

"Činjenica jeste da Srbija ima tradiciju, ali nažalost nije mnogo ostalo od onog gde je Srbija bila, kada je reč o brodogradnji. Pre 2000. godine bilo je deset brodogradlišta, a danas je aktivno tri, četiri. Ako znamo da je nekad bilo zaposleno 6.000 ljudi, a posle 2000. godine 900 ljudi, onda to govori da tradicija bez novih znanja, bez modernizacije i kapitala nije ništa", rekla je Mihajlović na otvaranju Poslovnog foruma.

Rjazancev je medijima rekao da je Rusija spremna da predloži više rešenja u oblasti obnove flote Srbije.

"Takođe smo spremni da predložimo različite oblike tehničke i tehnološke saradnje uključujući i lokalizaciju proizvodnje naše tehnike u srpskim brodogradilištima", naveo je on.

Ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da bi najveću korist od razvoja brodogradnje mogao da ima turizam u Srbiji.

"Naš cilj jeste da broj ruskih turista 2020. godine poraste na sto hiljada dolazaka, a verujem da ćemo ove godine imati nešto više od 70.000 dolazaka ruskih turista, ali to ne zadovoljava naše ciljeve, planove, ni mogućnosti", rekao je Ljajić.