Pompeo i Lavrov posvećeni popravljanju odnosa SAD i Rusije

Sergej Lavrov i Mike Pompeo u Sočiju, 14. maja 2019.

Američki državni sekretar Mike Pompeo je rekao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da je predsjednik Donald Trump "posvećen" popravljanju odnosa sa Rusijom.

Pompeo je to rekao na početku susreta sa Lavrovim u crnomorskom resortu Sočiju uoči planiranog susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pompeo je rekao da se Rusija i SAD možda ne mogu saglasiti oko svega, ali da ima prostora za saradnju, naročito po pitanju antiterorizma i nuklearne neproliferacije.

Lavrov je izrazio nadu da će dvije strane "biti u stanju da utvrde konkretne prijedloge sa ciljem da se rusko-američki odnosi pomjere sa sadašnjeg stanja".

Lavrov je rekao da je "vrijeme da počnemo graditi novi, više odgovoran i konstruktivniji model od zajedničke percepcije obje strane".

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio ranije, uoči razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Lavrovim da SAD moraju "naći put naprijed" u odnosima sa Rusijom.

Pompeo je to naveo na Twitteru uoči pregovora sa Putinom i šefom diplomatije Rusije, Sergejom Lavrovim u ruskom crnomorskom odmaralištu Soči.

To je Pompeova prva posjeta Rusiji od kada je na mjestu državnog sekretara SAD.

Njegovi razgovori sa Putinom biće prva posjeta zvaničnika dvije zemlje na tako visokom nivou od prošlogodišnjeg summita američkog predsednika Donlada Trumpa sa Putinom, jula 2018. u Helsinkiju.

Razgovori se događaju u momentu tenzija dvije strane po mnogim globalnim pitanjima.

U tweetu je Pompeo rekao da će na susretu u Sočiju "naglasiti više važnih tema" dodajući: "O nekim pitanjima se možemo saglasiti, o drugima se ne moramo saglasiti, ali je u našem nacionalnom interesu, i naša odgovornost da nađemo put naprijed" .

Kako je saopštio State Department, njegova agenda na sastancima u Sočiju će uključiti, kontrolu naoružanja, krizu u Venecueli, sukobe u Ukrajini i Siriji, kao i tenzije sa Iranom.

Po svim ovim pitanjima Moskva i Vašington su na suprotnim stranama.