Američki general Or u oproštajnoj poseti Kosovu

Timothy Orr na sastanku sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinaj

General major Nacionalne garde američke države Ajove Timoti Or (Timothy Orr) nalazi se u oproštajnoj poseti Kosovu, a uoči penzionisanja.

On je trebao da poseti Kosovo i u februaru uoči godišnjice nezavisnosti, ali je Američka vlada tada odlučila da otkaže tu posetu zbog takse koju je Vlada Kosova uvela Srbiji i BiH.

Or se u utorak u Prištini sastao sa rukovodiocima državnih institucija i izrazio zadovoljstvo na dobru međudržavnu saradnju i podizanju kapaciteta Bezbednosnih snaga Kosova.

„Kosovo je bilo moj drugi dom“, kazao je on tokom sastanka sa predsednikom Hašimom Tačijem, saopštili su iz Tačijevog kabineta.

Tači je istakao da su Kosovo i Ajova uz usku saradnju postale porodica.

„Ponosni smo na dobru saradnju. Celo naše putovanje, postignuti napredak, urađeno je u bliskoj koordinaciji sa SAD-om“, istakao je Tači.

I predsednik Skupštine Kadri Veselji zahvalio se Nacionalnoj gardi Ajove na pruženoj podršci Kosovu, naročito u oblasti bezbednosti i u pripremi vojnih kadrova. Kako je istakao, Nacionalna garda kojom je Or rukovodio glavni je partner Vojske Kosova. Veselji je istakao da je vojna podrška Kosovu neophodna, naročito sada kada Kosovo gradi svoje vojne kapacitete, te dodao da će se saradnja sa Ajovom nastaviti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sastanka sa Orom kazao je da je Kosovo sigurno, zaštićeno i snaga u regionalnoj stabilnosti zahvaljujući njegovom doprinosu. Haradinaj je dodao da Kosovo ima odlične odnose sa SAD-om, a posebno sa Ajovom, što je direktan doprinos Ora i ostalih prijatelja.

Upitan na pres konferenciji ranije u utorak šta je uticalo na to da Or sada poseti Kosovo, budući da je ranije njegova poseta bila otkazana zbog takse, Haradinaj je odgovorio da odnosi Kosova i SAD nikada nisu bili poljuljani, već da su sada zapravo bolji nego ikada i da dve zemlje sarađuju u oblasti bezbednosti, ekonomije, politike, geostrateških.

„General Orr je zaista jedan prijatelj Kosova. Osam godina je služio bilaterlanim odnosima Kosova i Nacionalne garde Ajove, i u pružanju podrške BSK, ali i ne samo tome“, kazao je Haradinaj.

Kako je dodao, njegov dolazak je bio samo pitanje vremena.

Or se nije obratio medijima tokom posete Kosovu, a u utorak uveče u Ministarstvu odbrane održaće se i prijem povodom njegove posete.