Papa Franja od nedelje u poseti Bugarskoj, zatim Severnoj Makedoniji

Papa Franja

Papa Franja sutra počinje svoju posetu dvema malim balkanskim zemljama dolaskom u Bugarsku posle koje će otputovati u Severnu Makedoniju.

Papa će se tokom trodnevne posete baviti, između ostalog, malim katoličkim zajednicama u tim zemljama i sastati se migrantima i siromašnima.

Najosetljivi deo papine posete biće njegovi susreti sa pravoslavnim vođama, što je deo dugotrajnih napora Vatikana da izleči 1.000-godišnju shizmu kojom je podeljeno hrišćanstvo, piše agencija AP.

Konzervativna Bugarska pravoslavna crkva ne učestvuje u zvaničnom katoličko-pravoslavnom dijalogu i njen Sveti sinod je jasno naveo da pravoslavni sveštenici neće učestvovati u bilo kakvim zajedničkim službama ili molitvama sa papom, prenosi Beta. Rimokatolici predstavljaju manje od jedan odsto stanovništva u obe zemlje.

Očekuje se da će se papa sastati sa poglavarom Bugarske pravoslavne crkve patrijarhom Neofitom i da će uz pratnju člana Sinoda ući u pravoslavnu crkvu, ali će se papa Franja tamo moliti sam.

Sinod Bugarske pravoslavne crkve je zabranio učestvovanje pravoslavnih sveštenika u molitvi mira predviđenoj u ponedeljak na javnom trgu u Sofiji.

Međutim, bugraski pravoslavni dečiji hor će, kako se očekuje, pevati papi na skupu mira, rekao je portparol Vatikana Alesandro Đizoti.

Očekuje se da će papa u Bugarskoj posetiti centar za migrante gde su većinom sirijski i irački migranti. Bugarska je zauzela čvrst stav protiv migracije u Evropi i zatvorila granice prema Turskoj bodljikavom žicom da spreči ulazak migranata.

Papa već dugo nastoji da pokaže solidarnost sa tražiocima azila koji u potragu za boljim životom idu ka Evropi i pozvao je vlade da grade mostove, ne zidove i čine šta mogu da prihvate i integrišu migrante. Na tu poruku su se uglavnom oglušili u većem delu Evrope, navodi AP.

Poslednji put je jedan papa posetio Bugarsku 2002. godine, to je bio papa Jovan Pavle Drugi. Poseta je ostala zapamćena po tome što je definitivno odbacio tvrdnje o takozvanoj bugarskoj vezi u pokušaju atentata na njega 1981. godine.

U snimljenoj video poruci Bugarima emitovanoj juče papa Franja je rekao da je njegova poseta u znaku "vere, jedinstva i mira". On je izrazio radost da se sastane sa vođama Pravoslavne crkve u ime "bratske zajednice između svih hrišćana".

Papa ima drugačiju delikatnu situaciju u Severnoj Makedoniji gde je Makedonska pravoslavna crkva proglasila autokefalnost 1967. ali to nisu priznale druge pravoslavne crkve.

Papa stiže u Severnu Makedoniju 7. maja.