Dogovorena podjela resora za Vijeće ministara BiH

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik postigli su u Sarajevu načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

Nakon sastanka novinarima se obratio Dragan Čović koji je rekao da su resori podijeljeni, ali konačan dogovor još uvijek nije postignut. Prema pisanju Fene, Čović nije rekao ništa o razlozima zbog kojih konačan dogovor nije postignut.

On je kazao kako se nada da će tokom dana telefonski sve biti usaglašeno oko konstituisanja Vijeća ministara, te da je ovo kraj razgovora oko resora.

"HDZ bi preuzela ministarstva finansija, civilne poslove i pravde", poručio je Čović.

Čović je dodao da je ovo kraj njihovih razgovora i dogovora oko resora, te da su bili u fazi parafiranja dogovora ali su se pred kraj sastanka lideri razišli u mišljenjima.

Istakao je da su pregovori prekinuti zbog neslaganja oko aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i usvajanja prvog Nacionalnog godišnjeg plana odbrane, prenosi Fena.

Bakir Izetbegović, lider SDA je izjavio da je bila loša atmosfera pred pregovore, ali da su probliženi stavovi oko ministarstva.

"Mislim da će biti dogovor da će iz reda, nestranački kadar, preuzeti Ministarstvo za ljudska prava. Zapelo je oko aktivacije MAP-a (Akcioni plan za članstvo u NATO-u), to je momenat kad je gospodin Dodik završio sastanak. Mi insistiramo na tome.", poručio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je rekao kako bi ta stranka preuzela ministarstva odbrane, vanjskih poslova i sigurnosti.

Dodik: Vojska neće izlaziti na granice

SNSD bi trebao dobiti Ministarstvo vanjske trgovine, Ministarstvo za izbjeglice, Ministarstvo saobraćaja i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu kako ne podržava aktivaciju MAP-a i da neće odustati od toga.

"Mi odbijamo bilo kakvo uslovljavanje. BiH rizikuje da uspori svoj put ka evropskim integracijama ukoliko ne formira Vijeće ministara BiH. To je daleko važnije od MAP-a", poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da je SNSD prihvatio tri ministarstva u Vijeću ministara BiH- vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saobraćaja i komunikacije i izbjeglica, te da će iz Republike Srpske predložiti i ministra iz reda ostalih za ljudska prava.

"Mi mislimo da nam pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Ja više neću dolaziti na sastanke", kazao je Dodik.

U Sarajevu je održana i sjednica Predsjedništva BiH o migrantskoj krizi.

Milorad Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da vojska neće izlaziti na granice, kako bi zaustavila priliv migranata.

Nakon sjednice je saopćeno da je Predsjedništvo BiH zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku.

Pročitajte i ovo: