Sarajevo: Oproštaj od poginulih prosvjetnih radnica

Sarajevo

U Sarajevu je održana je komemoracije uposlenicama osnovne škole "Kovačići“ Merimi Balkić, Mini Kadrić, Almini Ćorović i Lejli Sadiković koje su poginule u prometnoj nesreći prošli petak.

Kolege iz te i drugih škola i obrazovnih ustanova, sadašnji i bivši učenici, predstavnici vlasti i medija te brojni drugi poštovaoci profesionalnih i ljudskih vrlina nastradalih uposlenica izrazili su bol i tugu zbog nenadoknadivog gubitka i najdublje saučešće članovima porodica te obrazovnoj javnosti.

Direktorica Osnovne škole "Kovačići“ Nađa Pejak kazala je da će stradale koleginice živjeti i dalje u sjećanjima na njihovu profesionalnu revnost i najviše, na ljudsku dobrotu.

"Ostat će generacije u čijim ćete sjećanjima nastaviti živjeti", kazala je Alagić.

Ahmed Hodžić iz Vijeća roditelja osnovne škole "Kovačići“ naveo je da su riječi, bilo koje i bilo čije, nemoćne da izraze veličinu gubitka zbog smrti četiri čestite prosvjetne radnice koje su nesebično ulagale znanje i iskustvo da bi djeca koračala u bolju budućnost.

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubile četiri žene dogodila kada je automobil u kojem su se vraćale sa sahrane bivšoj koleginici na Palama sletio s puta nedaleko od Sarajeva u provaliju kanjona rijeke Miljacke.

Povodom njihove smrti, danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini.