Zbog četnika u Višegradu, na testu vlast u Novom Sadu

Inicijativa LSV nije stigla ni na dnevni red novosadske skupštine

Skupština grada Novog Sada na sednici 25. marta nije raspravljala o inicijativi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za smenu zamenice predsednika Skupštine grada Branke Bežanov, zbog prisustvovanja skupu koji je održan 10. marta u Višegradu (BiH) posvećenom Draži Mihailoviću, četničkom komandantu iz perioda Drugog svetskog rata.

LSV, partija Nenada Čanka, najavljuje da neće odustati od te inicijative, a Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (POKS), čija je Bežanov članica, proglasio je, kako oni kažu "pobedu". Njihov zajednički koalicioni partner, Srpska napredna stranka (SNS), partija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi da ne želi da učestvuje u međustranačkom sukobu.

Pročitajte i ovo: Četnički skup u Višegradu deli Novi Sad

Od inicijative ne odustaju

Inicijativa LSV nije stigla ni na dnevni red novosadske Skupštine, jer ta stranka nije uspela da prikupi jednu trećinu, odnosno 26 potpisa odbornika, ali, kako kažu, ne odustaju od smene Bežanov.

Predsednica odborničkog kluba Lige Maja Sedlarević navodi da će se prikupljanje potpisa nastaviti, te da bi njena stranka uskoro mogla zauzeti konačan stav.

"Mi smo u razgovorima sa odborničkim grupama, nadam se da će u narednih nedelju-dve dana situacija biti jasna i da ćemo moći da kažemo naš konačan stav. Matematika kaže da i bez podrške Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke može da se skupi 26 potpisa čemu se mi i nadamo. Ako se pokaže da ni u buduće nećemo imati dovoljan broj potpisa, stranački organi će doneti odluku o daljim koracima. Ne bih isključila nijedan scenario", navodi Sedlarević.

To bi moglo značiti i izlazak iz koalicije sa SNS-om i POKS-om, kako nam je Sedlarević već ranije potvrdila.

Niti nas interesuje stav POKS-a niti podržavamo stav Lige: Miloš Vučević

Da podršku za ovu inicijativu LSV nema među koalicionim partnerima, potvrdili su i naprednjaci. Gradonačelnik Novog Sada, koji dolazi iz redova SNS, Miloš Vučević navodi da njegova stranka ne želi da učestvuje u međustranačkim sukobima koalicionih partnera.

"Mi istoriju ostavljamo za učionice i za istoričare i ne pada nam na pamet, da se uvlačimo u te priče. Niti nas interesuje stav POKS-a niti podržavamo stav Lige. Razumemo njihove odnose, pretpostavljam da im to politički godi, a što bi naša stranka učestvovala u tome? Ja zaista ne želim da učestvujem u tome niti će naša stranka učestvovati u tome", rekao je on.

Vučević je dodao da taj sukob ne utiče na rad vladajuće koalicije u glavnom gradu Vjovodine.

Branka Bežanov zadovoljna

Branka Bežanov je pozdravila stav većine odborničkih grupa da ne podrže da se o njenoj funkciji raspravlja Skupština grada.

"Srbija i čitav svet znaju da su Srbi imali dva antifašistička pokreta, a to je partizanski i četnički. To jedino negiraju hrvatske i muslimanske ustaše, a u Srbiji sad i Liga i Demokratska stranka. Drago mi je što su odbornici Skupštine odbili čak i da stave na dnevni red ovu temu. Nadam se da je konačno stavljena tačka na ovu temu i na podelu u gradu, barem kad je reč o odnosu prema istoriji", rekla je ona.

Nadam se da je konačno stavljena tačka na ovu temu: Branka Bežanov

Opoziciona Srpska radikalna stranka (SRS), koju predvodi osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj i koja ima osam odbornika u Skupštini grada, ostala je pri stavu da ne podrži Liginu inicijativu. Odbornik te stranke Đurađ Jakšić kaže da bi i njihovi odbornici rado učestvovali na skupu u Višegradu.

"Srpska radikalna stranka da je znala za ovaj događaj i za ovu manifestaciju budite sigurni da bi svih osam odbornika SRS-a bili u Draževini i položili bi venac na spomenik generalu Dragoljubu Mihailoviću", rekao je on.

DS i dalje u bojkotu

Druga najveća opoziciona stranka u lokalnom parlamentu, Demokratska stranka (DS), podržala je potpisima inicijativu za smenu Branke Bežanov, međutim, zbog bojkota rada skupštine, što je zajednička akcija Saveza za Srbiju, čiji je ta stranka član, odbornici DS-a nisu se pojavili na sednici.

Goran Radojev iz te stranke na naše pitanje da li su razmotrili učešće u radu Skupštine zbog ove inicijative navodi da je bilo jasno da predlog Lige nema dovoljan broj potpisa.

Skupština Novog Sada

"Pošto je jutros bilo jasno da ni trećina odbornika ne podržava da ta tema dođe na dnevni red, bilo je bespredmetno da o tome razmišljamo da li da učestvujemo u radu Skupštine, uostalom jasno je bi da odluku o eventualnoj smeni donela vladajuća većina", rekao je on.

Radojev je ponovo zatražio od Lige da se odredi prema koalicionim partnerima i kako kaže, "ako su iskreni u nameri da Branka Bežanov treba da bude smenjena, neka napuste koaliciju sa Srpskom naprednom strankom".

Skup na mestu zločina

Zamenica predsednika Skupštine grada Novog Sada Branka Bežanov učestvovala je kao predstavnica POKS-a na skupu početkom marta u Višegradu u Bosni i Hercegovini (BiH), kada su pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u vojnim uniformama i sa četničkim obeležjima, obeležili 72. godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića.

Pročitajte i ovo: Pripadnici četničkog pokreta ponovo u Višegradu

U Višegradu su 1943. godine u Drugom svetskom ratu, kao i 1992. godine, u toku poslednjeg rata, počinjeni brojni zločini nad muslimanskim stanovništvom. Osim dela političkih partija, smenu Bežanov zatražile su i brojne nevladine organizacije.

Skupština Srbije je 2004. godine izmenama zakona izjednačila prava učesnika partizanskih i četničkih pokreta. Zatim, je sudskom odlukom 2015. godine Draža Mihailović rehabilitovan. Sud je naveo da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima. Sudsko veće je tada navelo da nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović ratni zločinac.