Dvadeseti protest u Požegi '1 od 20 huligana'

Sa protesta u Požegi

U Požegi je održan dvadeseti, kako su rekli, jubilarni građanski protest, pod nazivom "1 od 20 huligana", a organizator je udruženje "Inicijativa za Požegu".

I na ovom protestu, koji je okupio nekoliko stotina građana, ponovljen je zahtev za smenu predsednika opštine Milana Božića i ostalih predstavnika lokalne vlasti zbog, kako ističu, bahatog ponašanja, korumpiranog i protivzakonitog rada.

Kako su na početku protesta rekli organizatori, nisu planirali da na ovom jubilarnom protestu bilo ko govori, ali se ipak predsednik Inicijative, Aleksandar Divović obratio okupljenima, podsećajući da, iako je prošlo godinu dana od početka protesta, a Milan Božić je i dalje predsednik opštine, ne treba odustati, jer se protestima ipak nešto postiglo.

"Pogrešno bi bilo da ovi protesti nisu proizveli nikakav efekat. Ovo drvo slobode koje mi više od godinu dana tresemo, da bi sa njega otresli sve trule plodove, u međuvremenu je poraslo, a truli plodovi, postali su još truliji. Da je trulež u opštini Požega dostigla svoju terminalnu fazu, govori nam i nedavno šizofreno obraćanje predsednika opštine na okupiranoj TV Požegi. Kaže predsednik da smo mi šačica beznačajnih dvadesetak huligana, ali u isto vreme kaže da smo toliko moćni da smo stopirali nekakve kapitalne investicije u Požegi, vredne više desetina miliona dinara. Naravno, njemu je lakše da za svoj kriminal okrivi 'Inicijativu za Požegu', umesto otvoreno da kaže da je naša opština već nedeljama pod opsadom istražnih organa, i da zbog toga i republičke ustanove nemaju poverenja u lokalnu vlast i otkazuju planirana ulaganja. Pošto je pod budnim okom policije, predsedniku opštine ne preostaje ništa drugo nego da se nada nekoj poplavi, ili drugoj vremenskoj nepogodi, da proglasi vanrednu situaciju i na osnovu toga zloupotrebi institut hitnosti Zakona o javnim nabavkama, kako bi mimo zakonskih odredaba sprovodio besmislene nabavke", rekao je Aleksandar Divović.

Divović je naveo primer Osnovne škole "Emilija Ostojić", u kojoj se pokvario kotao, a predsednik opštine umesto da trajno reši problem, nabavio je klima uređaje u vrednosti od 500.000 dinara, koji su skinuti sa računa škole.

Pored toga što nije rešen problem grejanja škole, u školu su stigli astronomski računi za električnu energije, a električne instalacije nisu mogle da podnesu toliko opterećenje, objasnio je Divović, ilustrujući način rada opštinskog rukovodstva u Požegi.

Na protestu u Požegi bili su prisutni i članovi Lokalnog fronta iz Valjeva, a protest se završio mirnom šetnjom.

Kolona demonstranata zaustavila se ispred zgrade opštine, i na vratima su ostavili poruke u obliku velikih nalepnica na kojima je, izmeću ostalog, piše: "Zatvoreno zbog krađe", "Nesigurna kuća za marvenjaka" (predsednik Božić je po struci veterinar).

Na kraju večerašnjeg protesta Divović je rekao: "Mi Božiću vrlo javno i otvoreno poručujemo da ne pristajemo na provlačenje kroz naprednjačko blato od strane onih kojima je to blato postala životna sredina".

Protesti u Požegi počeli su februara prošle godine kada je odbornička naprednjačka većina na sednici Skupštine opštine donela odluku da se iz budžetskih sredstava kupi nelegalni objekat u vlasništvu predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović, koji je opština trebalo da plati oko 12 miliona dinara. Tada se pobunila grupa građana koja je kasnije osnovala udruženje "Inicijativa za Požegu".

Protestima su uspeli da zaustave ovu odluku, a jedan od osnovnih zahteva je bio smena predsednika opštine. Taj zahtev prisutan je na svim do sada protestima.

Protesti u Požegi su prvi protesti koji su počeli u Srbiji, van Beograda.