Parlament Velike Britanije odbacio izlazak bez sporazuma

  • RSE

Theresa May u parlamentu, 12. mart

Zastupnici britanskog parlamenta odbacili su opciju Brexita bez sporazuma, glasanjem koji otvara put za eventualno odlaganje datuma napuštanja Velike Britanije iz članstva u Europskoj uniji (EU).

Ukupno 312 zastupnika glasalo je protiv Brexita bez sporazuma, dok je 308 glasalo za tu opciju.

To nije pravno obvezujuća odluka i ne isključuje mogućnost da Velika Britanija napusti EU.

Ali to znači da bi zastupnici sada mogli dobiti glas o odgađanju Brexita, navodi BBC.

To glasanje održat će se u četvrtak, a ako se usvoji i EU pristane na to, Velika Britanija neće napustiti EU kako je planirano 29. marta.

Pročitajte i ovo: Još jedno 'ne' sporazumu o Brexitu

Mnogi konzervativni poslanici već favoriziraju ideju o napuštanju EU bez ikakvog dogovora, poput utjecajnog Borisa Johnsona, no ako ne budu imali dovoljan broj glasova za to, u četvrtak slijedi glasanje o odgodi Brexita, odnosno o primjeni članka 50 Lisabonskog sporazuma, ali mogli bi slijediti i izbori, pa i raspisivanje novog referenduma.

Do dana izlaska iz Unije ostalo je tek 16 dana. Na stolu je nekoliko opcija.

May bi mogla pred parlament ponovno sa revidiranim sporazumom, za koji se nada da bi mogla dobiti podršku. Naime, na glasanju 12. marta bio je manji broj onih koji su rekli "ne" sporazumu.

Moguće je, premda nije vjerojatno, da će Theresa May čekati približavanje dana izlaska, kako bi parlamentu ponudili i treću verziju sporazuma o izlasku. No, s obzirom na stav takozvanih Brexitera malo je vjerojatno da će to proći.

Njena strategija izlaska pred parlament sa ultimatumom – sa njenim sporazumom ili bez dogovora – nije uspjela, tako da bi slična taktika poprilično razljutila poslanike koji već misle da bi se ona trebala povući sa premijerskog mjesta.

Ne smije se zaboraviti i to da na još jedan "popravljeni" dogovor ili odgodu Brexita treba reagirati Bruxelles koji treba odobriti odgodu, odnosnu primjenu članka 50 Lisabonskog sporazuma.

Guy Verhofstadt, koordinator Europskog parlamenta za Brexit, kazao je da London mora jasno predočiti ciljeve koje želi postići odgodom Brexita.

Pročitajte i ovo: Nastavak sage 'Brexit'

Sljedeći tjedan, čelnici EU okupljaju se na posljednjem sastanku na vrhu prije 29. marta, odnosno datuma izlaska Velike Britanije iz Unije.

Još uvijek postoje naznake za scenariji kojemu se nada jedan broj građana Ujedinjenog Kraljevstva - raspisivanje drugog referenduma. Naime, na prvom je bilo 52 posto onih koji su bili za Brexit, a na referendumska mjesta izašlo je nešto više od 71 posto građana, pa sa mnogi nadaju većem odazivu i glasovima protiv izlaska.