Novinari u Zagrebu protestovali protiv cenzure i tužbi

Novinari prosvjeduju u Zagrebu, fotoarhiv

Nekoliko stotina novinara protestovalo je u Zagrebu protiv cenzure, tužbi protiv medija i novinara, kao i uništavanja novinarstva kao javnog dobra.

"Zasuti smo brojnim tužbama, sudski nas se proganja, svaka protuha u ovoj državi nas može tužiti, dobiti za ugled i čast tužbom. Javne institucije vode križarski rat protiv novinara", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko uoči početka protesta pod nazivom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

On je istakao da su za uništavanje javne profesije koje traje decenijama odgovorne i mnoge prethodne vlade i ukazao da se aktuelna vlada ponaša ignorantski, jer misli da će ignorisanjem riješiti problem.

"Živimo u zemlji u kojoj možete biti osuđeni zbog objave istinite informacije. Zato je vrijeme da im kažemo dosta", poručio je Zovko.

On je najavio nastavak protesta i pozvao premijera Andreja Plenkovića da ozbiljno shvati tu temu i problem sa kojim se suočavaju novinari.

Zovko je dodao da je u Hrvatskoj u toku najmanje 1.163 sudska procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i upozorio da Hrvatska radiotelelvizija (HRT), kao javni servis, vodi "kižarski rat protiv novinara, medija i HND-a".

Novinari su u protestnoj koloni prošli pored Ministarstva kulture, sjedišta Univerziteta u Zagrebu, a potom došli do sjedišta Vlade na Markovom trgu, gdje su ostavili svojih osam zahtjeva protiv cenzure, među kojima su zahtjevi da se prekine zloupotreba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, kao i zahtjev za razrješenje vodstva HRT-a.

Novinari traže pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare i onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije.

Uoči ovog protesta, više političkih stranaka, uglavnom opozicionih, i nevladinih organizacija učestvovalo je u višednevnom bojkotu HRT-a zbog čak 36 tužbi koji je hrvatski javni servis pokrenuo protiv novinara i medija.