Pariz poručio Trumpu: Nećemo prihvatiti francuske militante

Militanti "Islamske države"

Francuska za sada neće reagirati na poziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (Tramp) saveznicima u Europskoj uniji (EU) da prihvate stotine boraca povratnika iz Sirije, izjavila je francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet (Nikol Belobet).

Ona je za francusku televiziju France 2 rekla da će Francuska pojedinačno razmatrati slučajeve povratnika.

"Postoji novi geopolitički kontekst, uslijed povlačenja SAD-a iz Sirije. Za sada ne mijenjamo svoju politiku i ne reagiramo na Trumpove zahtjeve", istakla je Belloubet.

Borci koje podržavaju SAD planiraju zauzeti i posljednju enklavu u Siriji koja je pod kontrolom "Islamske države", a Trump je u subotu, 16. veljače, pozvao Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku da prihvate povratak 800 zarobljenih militanata, kako bi im se u tim zemljama sudilo.

Trump je obećao da će povući američku vojsku iz Sirije nakon teritorijalnog poraza "Islamske države", što je izazvalo zabrinutost Francuske i drugih europskih zemalja da bi militanti mogli pobjeći iz tih država i pokušaju se vratiti u zemlje iz kojih vode porijeklo.

Francuske vlasti odbijaju prihvatiti islamističke militante i njihove supruge, koje je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian (Žan-Iv le Drijan) nazvao neprijateljima nacije kojima bi se trebalo suditi u Siriji ili Iraku.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner (Kristof Kastaner) izavio je krajem prošlog mjeseca da je mogućnost povlačenja SAD-a iz Sirije natjerala Francusku da se pripremi za povratak desetaka francuskih militanata koji su u zarobljeništvu kurdskih organa koje podržava Washington.

Pariz već radi na tome da prihvati maloljetnike, na bazi pojedinačnih slučajeva.

Vojni i diplomatski izvori priopćili su da kurdske Sirijske demokratske snage u sjeveroistočnoj Siriji kao zarobljenike drže oko 150 francuskih državljana, među kojima je 50 odraslih osoba.

Trumpov poziv hladno je dočekan i u Njemačkoj, čije su vlasti rekle da Berlin može prihvatiti borce "Islamske države" samo ukoliko osumnjičeni imaju konzularni pristup.

Vaš browser nepodržava HTML5

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta

Vaš browser nepodržava HTML5

Od stranih ratišta do rešetaka Zenice

‘Džihad kroz kameru’