Hrvatski državni vrh osudio Tajanijevu izjavu o italijanskoj Istri i Dalmaciji

Predsjednica i premijer Hrvatske, Kolinda Grbar Kitarović i Andrej Plenković

Predsjednica i premijer Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković osudili su u ponedjeljak izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o italijanskoj Istri i Dalmaciji.

"Istorijski revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi N1.

Ona je rekla da odlučno odbacuje i osuđuje "pokušaje mijenjanja istorije i posezanje za hrvatskom teritorijom", a dodala je i da će o tome obavijestiti italijanske i EU institucije.

I premijer Andrej Plenković osudio je Tajanijevu izjavu na ceremoniji povodom Dana sjećanja na žrtve fojbi u mjestu Bazovica kod Trsta.

"Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja ima nagovještaje teritorijalnih pretenzija i revizionizma", rekao je Plenković.

On je dodao da tako nešto nije očekivao i da je s Tajanijem dosad imao kvalitetan odnos i da "nije bilo ni najmanjih indicija takvog stava".

Izjavu su osudili i brojni drugi političari, među kojima i ministarica vanjskih i eurropskih poslova Marija Pejčinović Burić i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, u nedjelju je tijekom obilježavanja Dana sjećanja u mjestu Basovica, u blizini Trsta, izazvao burne reakcije završetkom svog govora: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, član je stranke Forza Italia, koju i dalje vodi biviši premijer Silvio Berlusconi.

Fojbe su kraške jame u Istri i dijelu sjeverne Italije u koju su bacana tijela talijanskih žrtava partizanskih likvidacija počinjenih potkraj i nakon Drugog svjetskog rata. U Italiji se tradicionalno svake godine obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi.