Odalović: Zločini nad Srbima i dalje bez adekvatnog odgovora

Ne možemo da dođemo do pravde, iako postoje brojni dokazi i svedoci: Veljko Odalović

Niko do sada nije dao adekvatan odgovor za zločine koji su počinjeni nad Srbima tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Odalović je to rekao u utorak na beogradskoj promociji publikacije „Ratni zločini nad Srbima u Hrvatskoj i na Kosovu“, koju je objavila Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

Knjiga se bavi zločinima koji su nad srpskim stanovništvom vršena 13 godina – počevši od 1991. godine u Hrvatskoj, zaključno sa martovskim nasiljem na Kosovu 2004. godine, kazao je Odalović.

„Ono što frustrira i iritira, posebno porodice žrtava, ali i državu Srbiju i sve nas zajedno dovodi ponekad u vrlo tešku situaciju, jeste da smo nemoćni i uprkos najboljoj nameri i našim željama, ne možemo da dođemo do pravde, iako postoje brojni dokazi i svedoci. Niko do sada nije pružio adekvatan odgovor za zločine koji su se desili nad Srbima. Niti su to bili sudovi tih otcepljenih država, niti su to uradili međunarodni sudovi, a nisu uradili ni sudovi u Republici Srbiji, u dobroj meri zato što su zločinci bili nedostupni“, rekao je Odalović.

Priređivači knjige Duško Čelić, predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih, i Dragan Pjevač, predsednik Upravnog odbora Koordinacije, kažu da su kao izvore koristili podatke Srpskog narodnog vijeća, nevladinih organizacija Dokumenta iz Zagreba i Veritas iz Beograda, kao i iz nedeljne i dnevne štampe.

Duško Čelić kaže da su podaci nekompletni, te da oni predstavljaju pokušaj ilustracije stradanja Srba u Hrvatskoj i na Kosovu.

„Ova knjiga je kamenčić u jednom strašnom mozaiku novijeg stradanja Srba na prostoru bivše Jugoslavije, ali i poziv svim istraživačima, naučnim institucijama i državnim organima da sistematski zabeleže i rekonstruišu sva tragična zbivanja i okolnosti pod kojima su se dogodili zločini nad Srbima“, rekao je Čelić.

U knjizi su, između ostalih zastupljeni zločini nad srpskim stanovništvom u Zagrebu i Pakračkoj Poljani – za koje je 2017. godine pravosnažno osuđen hrvatski ratni komandant Tomislav Merčep na sedam godina zatvora – zatim ubistva u Paulin Dvoru, kao i zločini tokom vojno-policijskih akcija „Bljesak“ i „Oluja“.

Dragan Pjevač napominje da namera knjige nije da poziva na osvetu.

„U pogovoru na kraju stoji da ne možemo tražiti pravdu za sebe, ako nismo spremni da istu tu pravdu damo i onoj drugoj strani. Naša namera je da ovo bude antiratna knjiga. Ja lično bih volio vidjeti da se takve knjige napišu i na Kosovu, i u Federaciji BiH, i u Hrvatskoj. Pa da te četiri knjige stavimo tu i da vidimo šta se radilo“, rekao je Pjevač.

Priređivači kažu da su ideja o objavljivanju ovakve publikacije dobili pre dve godine, te dodaju da važan segment knjige predstavlja poglavlje koje se bavi napadima na pripadnike Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i najznačajniji logori za Srbe u Hrvatskoj – Kerestinec (kod Samobora) i Lora (u Splitu).