Na dnevnom redu EP prava žena na Zapadnom Balkanu

Europski parlament će o rezoluciji glasati u ožujku

Odbor za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta usvojio je rezoluciju hrvatske socijaldemokratske zastupnice Biljane Borzan o pravima žena na zapadnom Balkanu kojom se poziva na bolju zaštitu ženu od nasilja i veću uključenost u političke odluke. Europski parlament će o njoj glasati u ožujku.

Pročitajte i ovo: Koliko mladi regije znaju o rodnoj ravnopravnosti

Nakon najave da u ovom mandatu Europske komisije i Europskog parlamenta neće biti proširenja Europske unije, pao je interes za zemlje iz regije na europskom putu, i nakon pet godina Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu prvi je dokument Europskog parlamenta koji se time bavi, kaže za Radio Slobodna Europa glavna autorica rezolucije i izvjestiteljica Europskog parlamenta za prava žena na Zapadnom Balkanu, hrvatska socijaldemokratska zastupnica Biljana Borzan.

„Međutim, sada su se te zemlje ipak ponešto pomakle – evo, Makedonija je riješila ključni problem imena, Crna Gora je već prilično poodmakla u pripremi za ulazak u EU, Srbija se priprema, i sada je to već sve skupa malo ozbiljnije i došlo je vrijeme da se govori i o ovoj temi“, kaže Borzan.

Zemlje obuhvaćene rezolucijom u pregovorima su ili na putu za ulazak u EU te bi trebale donijeti zakone vezane uz ljudska prava i rodnu ravnopravnost kako bi se prilagodile Europskoj uniji. Rodna ravnopravnost i ženska prava visoko su na listi prioriteta EU, podsjeća Biljana Borzan, a većina problema na koje rezolucija upozorava proizlaze iz tradicionalnog poimanja uloge muškaraca i žena kod muškaraca, ali i kod žena i razumijevanja da je nasilje nad ženama „normalna stvar“.

Treba raditi mnogo, i treba raditi kvalitetno: Biljana Borzan

„Problem obrazovanja je prepoznat kao velik problem, jer kroz obrazovni sustav može se mijenjati stvari, dakle učiti djecu od malena da je nasilje neprihvatljivo. Također, problem je pravosuđa i policije koji s jedne strane ne pružaju dovoljnu podršku žrtvama, a sa druge strane žrtve se same boje prijaviti nasilje, jer osjećaju da nemaju podršku sustava. Također, osjetno je smanjeno financiranje civilnog sektora, nema sigurnih kuća, dakle mnošto je problema, a ovo su možda najuočljiviji“, kaže Borzan.

Pročitajte i ovo: 'Neću više da trpim nasilje'

U situaciji kada novaca baš i nema previše, gdje rezolucija predlaže da se prvo djeluje.

„Rekla bih da je ovo što sam nabrojala – obrazovanje, policija i pravosuđe – nešto što ne košta puno, nego samo traži dobru volju, i da je to ključno u tim zemljama. Na to smo se osvrnuli i dali određene preporuke“, kaže Borzan.

Pristupno razdoblje vrijeme je kada treba najviše mijenjati i u normativnom okviru i na terenu, jer – podsjeća Biljana Borzan- nazadovanje po ulasku u Europsku uniju je čest slučaj, a Europska unija više nema mogućnost sankcija i nemoćna je:

„Ja sam na sastancima sa predstavnicima svih zemalja regije nastojala poslati jednu snažnu poruku – iz iskustva koje imamo mi u Hrvatskoj, a koje se primjećuje u puno gorem obliku i u Mađarskoj i Poljskoj, da su države na ulasku u Europsku uniju morale postići visoke kriterije, a kada smo ušli, onda je ispalo – sada smo tu, i više ne moramo nastojati biti bolji.“

Zato je njen savjet – treba raditi mnogo, i treba raditi kvalitetno:

„Rekla sam im svima – nastojte sada isforsirati da imate dobre zakone, i osmislite ih tako da će oni biti, da tako kažem, 'neprobojni za metke', odnosno da – kada uđete u EU – da ne bude situacija da netko nađe neke 'sive zone' i učini te zemlje manje naprednima nego onda kada su ulazile u EU.“

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Rezolucija se odnosi na države zapadnog Balkana, dakle na Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju. Izrađena je u suradnji s brojnim nevladinim udrugama koje se bave zaštitom prava žena – Autonomnim ženskim centrom Astrom iz Beograda, centrom za ženska prava iz Podgorice, Nacionalnom mrežom žena protiv nasilja i Reactorom iz Skopja, Peščanikom iz Kruševca, centrom AWEN/Vatra iz Vlore u Albaniji, Centrom za ženska prava iz Zenice, banjalučkim Helsinškim parlamentom građana, sarajevskim NGO-om Prava za sve, Udruženim ženama iz Banja Luke, Kosovskim centrom za rodne studije i Ženskom mrežom Kosova iz Prištine i Mitrovičkom ženskom grupa za ljudska prava iz Mitrovice na Kosovu.

Europski parlament će o rezoluciji glasati u ožujku.