Maduro prekinuo odnose sa SAD, podržali ga Iran i Rusija

Neredi u Karakasu, građani protiv vlade predsjednika Madura

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro prekinuo je odnose sa Washingtonom nakon što su Sjedinjene Države priznale kao privremenog vođu Venecule lidera opozicije Juan Guaidoa, koji se u srijedu proglasio predsjednikom za vrijeme masovnih protesta.

Maduro je američkim diplomatama dao 72 sata da napuste zemlju, ali je SAD rekao da "bivši predsjednik" više nema ovlasti da ih izda, te pozvao vojsku da podrži Guaidoa, ali snage su do sada ostale lojalne Maduru.

Američki državni sekretar Mike Pompeo odbio je povući diplomate iz Karakasa i rekao da vlast koja je prekinula diplomatske veze nije legitimna, zaprijetivši preduzimanjem "odgovarajuće akcije" ukoliko bilo ko bude ugrožen.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na "dijalog" u Venecueli da bi se spriječila "eskalacija" koja bi dovela do "katastrofe".

"Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbjegla eskalacija koja bi vodila u sukob koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Guterres u intervjuu.

Istovremeno, Kremlj je saopštio danas da je Nikolas Maduro legitimni predsjednik Venecuele i da spoljni pokušaji uzurpacije vlasti u toj zemlji predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je spoljno miješanje u događaje u toj zemlji "neprihvatljivo" i da su saopštenja američkih zvaničnika o mogućoj vojnoj intervenciji veoma opasna.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da bi vojna intervencija SAD u Venecueli bila katastrofa i da se Moskva drži principa nemiješanja u unutrašnje poslove.

I Iran je danas objavio da podržava Madura i optužio venecuelansku opoziciju za državni udar i pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gasemi rekao je novinarima da Iran "podržava vladu i narod Venecuele protiv bilo kakvog oblika strane intervencije i bilo koje nelegitimne i nelegalne akcije kao što je pokušaj državnog udara", prenijela je agencija ISNA.

Gasemi je osudio, kako je rekao, "otvorenu i nelegalnu intervenciju SAD u Venecueli" i dodao da se nada da će narod Venecuele prevazići političke probleme na miran i zakonit način.

Maduro je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti Huga Chaveza. On je položio zakletvu za drugi mandat ovog mjeseca nakon izbora održanih u maju prošle godine, koji su bili narušeni bojkotom opozicije i široko rasprostranjenim tvrdnjama o namještanju glasova.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.