Britanski poslanici glasaju o planu Tereze Mej za Bregzit

Velika Britanija bi trebalo da izađe iz EU 29. marta

Britanski poslanici danas bi trebalo da održe ključno glasanje o predlogu Vlade za napuštanje Evropske unije - Bregzit. Pre glasanja, britanska premijerka Tereza Mej upozorila je da bi glasanje protiv predloga vlade dovelo u pitanje odlazak zemlje iz Unije. Prema njenim riječima, to bi bilo "izneveravanje glasa Britanaca".

Mej je u ponedeljak upozorila na "paralizu parlamenta" ako dogovor bude odbačen na glasanju i dodala da će poverenje u politiku pretrpeti "katastrofalnu štetu" ako Velika Britanija ne izađe iz Evropske unije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Britanska premijerka je pozdravila, kako je navela, nova uveravanja EU o posledicama dogovora o granici Irske i Severne Irske, ocenjujući da imaju "pravnu snagu".

Laburisti i ostale opozicione partije su najavile da će glasati protiv dogovora, a moglo bi im se pridružiti oko 100 poslanika vladajućih konzervativaca i 10 poslanika severnoirskih unionista.

Ako bude odbačen dogovor o Bregzitu, vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, ima tri radna dana da izađe s "planom B". Očekuje se da će Mej u sredu otići u Brisel da pokuša da dobije neke ustupke od EU, a u ponedeljak bi donji dom trebalo da se izjasni o tom "planu B".

Zasad nije jasno šta će se desiti ako ni "plan B" ne bude usvojen, a kao moguće opcije se spominju izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora što je po opštoj oceni katastrofalno rešenje, odlaganje izlaska, novi izbori ili novi referendum.