Latal: Smjena ambasadora za stranačku politiku

Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Srećko Latal, urednik u BIRN-u i politički analitičar, za 'Zašto?' objašnjava zašto su članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, Milorad Dodik i željko Komšić, smijenili 21 ambasadora, konzula i šefa misije koje su imenovali njihovi prethodnici i šta se može očekivati od diplomata koji ioh budu zamijenili.

Pozicije

Kao prvo, to nema nikakve veze sa vanjskom politikom BiH, koja i ovako i onako kao takva ne postoji, niti je ikada suštinski postojala, zato što vanjsku politiku u BiH određuje Predsjedništvo koje je u svim ovim proteklim godinama najčešće imalo bitno različite političke poglede na bilo koja iole kontroverznija pitanja.

Međutim, ovo što smo vidjeli vezano za smjenu nekih 20 ambasadora, konzula i šefova misija zaista znači da je politika uhljebljavanja svojih i skidanja tuđih dosegla najniži nivo.

I prethodnih godina i izbornih ciklusa se uvijek znalo da će stranke koje dolaze na vlast postavljati svoje ljude na gotovo sve pozicije, ne samo one glavne, već bukvalno do najnižih nivoa.

Interesi

Ali, ipak, i u takvoj Bosni i Hercegovini mi za sada nismo vidjeli smjenu 20 diplomata u jednom danu, što je nažalost još jedan pokazatelj da je politika u BiH postala sama sebi cilj i više apsolutno ni malo ne uzima u obzir dobrobit koju bi političari, diplomate i postavljeni zvaničnici trebalo da donesu, bilo svojoj zemlji, pa čak i svojim etničkim skupinama.

Ali kada imamo ovakvu situaciju, kada se 20 diplomata smijeni u jednom danu, šta mi možemo očekivati od tih 20 novih diplomata koji će biti postavljeni, i šta uopšte očekivati od administracije u kojoj se zna da vijek trajanja isključivo traje četiri četiri godine?

Od njih možemo očekivati ono što se očekivalo i do sada, a to je da rade u cilju interesa stranke, ili čak u interesu lidera te stranke.

Upozorenja

Imali smo situacije u prethodnim godinama gdje su određeni ambasadori ili neki drugi diplomati izlazili iz okvira dozvoljenog, uobičajenog, pa čak i zakonski propisanog okvira i protokola, da bi ispoštovali zahtjeve i potrebe svojih političkih čelnika.

Mi smo takvu situaciju imali i prije gdje su čak međunarodni zvaničnici slali upozorenja ili čak tražili od bh. Predsjedništva direktna pojašnjenja nekih pozicija BiH, zato što informacije koje su dobijali od diplomatskog kora, koji je predstavljao BiH, su bile ili kontrediktorne ili zbunjujuće.

To je očigledno nešto što će se sada samo još nastaviti dešavati, možda još i radikalnije.

Raspodjela

Sada, sa ovim posljednjim potezom, smjenom 20 diplomata u jednom danu, ta je poruka samo još naglašenije poslata, ne samo diplomatskom koru BiH već više-manje svim uposlenim u administraciji.

Jasno im je rečeno da ili će raditi u interesu stranke i stranačkog lidera, ili ih više neće biti, barem ne na tim pozicijama.

Nažalost to nije neuobičajeno.

Imali smo prethodnih godina godina situaciju gdje su se članovi Predjedništa, pa čak i u drugim zajedničkim instuticijama na državnom nivou ili federalnom nivou gdje su se politički lideri koji su se svađali o raznim stvarima, uvijek prvo i lako dogovorali o rapodjeli pozicija, raspodjeli funkcija i, opet kažem, to je samo još jedan jasan pokazatelj da je u BiH politika već davnih dana postala sama sebi cilj i nažalost, rezultat toga mi vidimo u stalnom političkom ekonosmkom I socijalnom slabljenju BiH.