Dačić i Meron o saradnji Srbije sa haškim Mehanizmom

Theodor Meron, predsednik Mehnaizma UN za međunarodne krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u ponedeljak sa predsjednikom Mehanizma UN za međunarodne krivične tribunale za bivšu Jugoslaviju i Ruandu sudijom Teodorom Meronom o osnivanju informativnih centara o Haškom tribunalu u Srbiji i regionu i o naporima da se obezbedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Meron i Dačić razgovarali su i o položaju pojedinih srpskih državljana na izvršenju zatvorskih kazni, nastavku saradnje Srbije i Mehanizma koji je pravni naslednik Haškog tribunala, kao i o pomoći koju taj Mehanizam može da pruži nacionalnom pravosudju u Srbiji u predmetima ratnih zločina.

Sudija Meron danas i sutra boravi u Beogradu, u sklopu oproštajne posete regionu pred završetak mandata 19. januara 2019.

Posle Srbije sudija Meron će posetiti Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Funkciju predsednika Mehanizma od januara 2019. godine preuzeće sudija Karmel Adjijus (Carmel Agius), poslednji predsednik Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju koji je završio rad 31. decembra 2017.